Chrzan marką województwa łódzkiego
Województwo łódzkie od momentu jego reaktywacji poszukuje swojej tożsamości – również kulinarnej. Zdaniem pracowników Urzędu Marszałkowskiego jedną z marek wyróżniających region może być… chrzan.
W przyszłym roku na unijnym rynku może pojawić się nowy produkt, rodem z naszego regionu. To “Chrzan Nadwarciański”. O specjalny status dla rośliny uprawionej w okolicach Wielunia zabiega Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego. To właśnie uprawy w Osjakowie, Siemkowicach i Działoszynie stanowią 70% polskiej produkcji chrzanu.
Posłuchaj i dowiedz się więcej:
Nazwa | Plik | Autor |
Chrzan marką województwa łódzkiego | audio (m4a) audio (oga) |
W Osjakowie zorganizowano VI Wojewódzkie Święto Chrzanu. Goście mogli spróbować lokalnych przysmaków jak na przykład kiełbasa z chrzanem. Przed stoiskami przez całe niedzielne popołudnie ustawiały się kolejki chętnych. – W moim gospodarstwie chrzan uprawia się od 52 lat. Mój tata zaczął od 15 arów. My w tej chwili mamy plantację 12-hektarową. Chrzan musi być odpowiednio ostry i przebadany. Myślę, że trzecie pokolenie przejmie moje gospodarstwo choćchrzan jest naprawdę pracochłonną rośliną -mówi Tomasz Chrzan z grupy zrzeszającej dziewięciu największych producentów chrzanu.Zdaniem rolników, chrzan z łódzkiego przewyższa swoją jakością ten uprawiany w innych regionach oraz za granicą. Cechują go biała barwa i bardzo ostry smak.