Pół kobiety, pół ryby i cała czekolada
Waży 550 kilogramów, ma ponad dwa metry wysokości i, co najważniejsze, jest zrobiona wyłącznie z czekolady. Chodzi o rzeźbę warszawskiej Syrenki, która stanęła na Krakowskim Przedmieściu z okazji Dnia Czekolady.

Jak mówił Janusz Profus, maestro czekolady firmy Wedel, Syrenka była tworzona przez ponad 4 tygodnie. Średnica jej tarczy to 88 cm, a miecz ma ponad metr długości. -Łuski, fale, włosy i korpus są wykonane z różnych rodzajów czekolady, co daje efekt kilku odcieni brązu. Przy łuskach pojawiają się nawet elementy złocone – tłumaczył Profus.
W związku z Dniem Czekolady przeprowadzony zostanie konkurs, którego zwycięzca otrzyma zapas słodkości na cały rok, a następnierzeźba na Krakowskim Przedmieściu zostanie podzielona, by mieszkańcy Warszawy mogli jej spróbować.
Również w Poznaniu i Krakowie postawiono słodkie rzeźby w kształcie koziołków i smoka. (IAR)