To jest temat. Nie tylko kebab, czyli wakacyjna kuchnia
Dwudaniowy, gorący obiad – wbrew obiegowej opinii – nie jest obowiązkowy, zwłaszcza w upalne dni. Kusząca zapachem frytura, używana do przygotowywania szybkich dań, wymagających głębokiego smażenia, niekoniecznie będzie dla nas zdrowa. Bywa, że organizm sam wybiera lżejsze posiłki oparte o – dostępne latem – owoce i warzywa.
Truskawki, maliny, arbuzy, jagody, fasolka czy ogórki aż się proszą o wykorzystanie. Wykonane z nich chłodniki czy koktajle będą nas nie tylko odżywiać, ale też wspierać nasze ciała w czasie upałów.
O zdrowych letnich nawykach żywieniowych rozmawiamy z dietetyk kliniczną Magdaleną Makarowską i Darią Marszałek z cukierni Cocoart’s.
W programie podejmujemy tematy ważne dla mieszkańców Łodzi i regionu. Te dotyczące spraw społecznych i obywatelskich, edukacji i jej problemów, kwestii uzależnień, chorób cywilizacyjnych dotykających zarówno dzieci, młodzieży jak i dorosłych. W studiu pojawiają się eksperci, przedstawiciele fundacji, stowarzyszeń i różnych organizacji. O godz. 12:10 “To jest temat” ma formę rozmów krótszych, ale od godz. 20 do 21 zapraszamy na drugą odsłonę cyklu “To jest temat”, gdzie jest to czas na pogłębione refleksje oraz dyskusję.
op. dm