Wartoprzeczytać
Rodzaje buraka najchętniej wykorzystywane w przetwórstwie spożywczym
Dużym zainteresowaniem wśród plantatorów cieszą się te nasiona warzyw, które zapewniają największą swobodę rozdysponowania plonów. Wśród rodzajów buraków, najchętniej wykorzystywanych w przetwórstwie spożywczym należy zatem wymienić buraki odpowiednie do długiego przechowywania, buraki typowo przemysłowe i buraki przeznaczone na świeży rynek.
Odmiany buraków do uprawy w Polsce a sposób wykorzystania
Buraki do długiego przechowywania
Wybór nasion buraków pozwalających uzyskać plony odpowiednie do długiego przechowywania jest stosunkowo duży. Polscy plantatorzy rokrocznie decydują się na uprawę m.in. buraków Cardeal F1, Kestrel F1 i Red Hawk F1. Poniżej sprawdzisz, co charakteryzuje wymienione odmiany.
- Cardeal F1, to średnio-wczesna odmiana buraka ćwikłowego o dużej zawartości cukru. Ze względu na smaczny smak, może być z powodzeniem wykorzystywana w przetwórstwie. Buraki Cardeal charakteryzuje doskonale wybarwiony korzeń i możliwość długiego przechowywania. Co ważne, ta odmiana dobrze znosi wysokie temperatury, okresowo występujące w Polsce.
- Kestral F1, to średnio-późna odmiana buraka, o wysokiej (choć nieco niższej niż w przypadku buraka Cardeal) zawartości cukru. Buraki Kestral cechuje możliwość różnorodnego wykorzystania, m.in. na botwinę, mrożonki i produkcję soków lub ekstraktów. Ze względu na doskonały smak, znajduje szerokie zastosowanie w przetwórstwie spożywczym i może być długo przechowywany. Podobnie jak burak Cardeal, Kestral dobrze znosi wysokie temperatury.
- Red Hawk F1, to wczesna odmiana mieszańcowa, możliwa do uprawy również na wczesne zbiory (pod osłonami). Charakteryzuje się wysoką zawartością cukru, długim okresem przydatności do zbioru i możliwością długiego przechowywania. Burak Red Hawk cechuje się smacznym smakiem i brakiem łykowatych pierścieni. Nadaje się na świeży rynek w różnych terminach.
Buraki typowo przemysłowe
Odmianą typowo przemysłową, odpowiednią do uprawy w Polsce jest burak Rodina, charakteryzujący się podłużnym kształtem, umożliwiającym jego większe zagęszczenie, a w efekcie – bardziej obfite plony. Mimo że odmiana Rodina została stworzona głównie z myślą o zaopatrzeniu zakładów przetwórczych, wielu plantatorów, ze względu na jej walory smakowe decyduje się na sprzedaż buraka na świeżym rynku.
Buraki na świeży rynek
Buraki cieszą się ogromnym zainteresowaniem wśród kupujących, nic zatem dziwnego, że wielu plantatorów decyduje się uprawiać odmiany przeznaczone bezpośrednio na świeży rynek. Ciekawą propozycją jest odmiana Golden Eye, charakteryzująca się łagodnym smakiem i różnorodnością sposobów wykorzystania. Można je bowiem spożywać na surowo, gotować lub piec.