Konkurs kulinarny „Wielkanocny Zajączek” zgromadził Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Wola Krzysztoporska w powiecie piotrkowskim. Uczestniczki zaprezentowały swoje popisowe dania – nie zawsze ściśle tradycyjne, ale za to wyjątkowo smaczne i pomysłowe. Stoły uginały się od świątecznych pyszności, które zachwycały smakiem i wyglądem.
Koszyczek wielkanocny musi być – to nasza tradycja! A w nim oczywiście biała kiełbaska, dobra szyneczka, no i coś od serca – słoiczek z naszych lokalnych, ekologicznych wyrobów. Mamy też polędwiczkę w przyprawach, pachnie wspaniale, smakuje jeszcze lepiej!
No i nasze popisowe jajko – na twardo, w otoczce z mięska mielonego. Ktoś powie, że to jajko po szkocku, ale my z Koła Gospodyń Wiejskich w Poraju wolimy swoją nazwę – jajko porajskie. Bo nasze, domowe, robione z sercem – mówią przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich.
Zdaniem komisji oceniającej wielkanocne przysmaki, bezkonkurencyjne okazało się Koło Gospodyń Wiejskich z miejscowości Wygoda, które zdobyło pierwsze miejsce. Jurorzy docenili nie tylko walory smakowe przygotowanych potraw, ale także estetykę podania, kreatywność oraz nawiązanie do lokalnych tradycji.
1. fot. Paweł Kwiatkowski
2. fot. Paweł Kwiatkowski
3. fot. Paweł Kwiatkowski
4. fot. Paweł Kwiatkowski
5. fot. Paweł Kwiatkowski
6. fot. Paweł Kwiatkowski
7. fot. Paweł Kwiatkowski
8. fot. Paweł Kwiatkowski
9. fot. Paweł Kwiatkowski
10. fot. Paweł Kwiatkowski
11. fot. Paweł Kwiatkowski
12. fot. Paweł Kwiatkowski
13. fot. Paweł Kwiatkowski
14. fot. Paweł Kwiatkowski
Czytaj także: Niedziela handlowa przed świętami. Czy łodzianie ruszą na zakupy?
fot. Paweł Kwiatkowski, op. JK