Wielkanoc 2024 – kiedy wypada?
Wielkanoc w 2024 r. przypada na 31 marca (piątą niedzielę). Jest to święto ruchome, które obchodzone jest zawsze w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca, która w tym roku wypada na 25 marca.
Jakie potrawy podać na Wielkanoc?
Wielkanoc to czas, w którym spożywamy tradycyjne dania razem z naszymi bliskimi. Jeżeli brakuje Ci inspiracji na potrawy, które możesz przygotować w tegoroczne święta, skorzystaj z poniższych propozycji. Wszystkie składniki znajdziesz w sklepach Kaufland, aktualną ofertę sprawdzisz pod adresem: https://www.kaufland.pl/.
Ciasta na Wielkanoc
Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach pojawiają się tradycyjne ciasta, takie jak:
- Babka piaskowa – puchate wilgotne ciasto o fantazyjnym kształcie, z reguły udekorowane lukrem,
- mazurek – kruche ciasto przekładane warstwami nadzienia, często dekorowane bakaliami i kandyzowanymi owocami,
- sernik – klasyczne ciasto z twarogu, często z dodatkiem rodzynek.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby na talerzu razem z tradycyjnymi ciastami podać bardziej nowoczesne wypieki.
Sałatki na Wielkanoc
Świąteczne sałatki mogą być lekkie, kolorowe i pełne świeżych składników – w końcu Wielkanoc zwiastuje wiosnę. Potrawy, które możesz przygotować to:
- Sałatka ze szparagami i jajkiem – świeże szparagi grillowane lub gotowane na parze, podane z jajkiem ugotowanym na twardo, sałatą lodową i sosem winegret,
- sałatka z rukolą, truskawkami i serem feta – połączenie świeżej rukoli z truskawkami, serem feta, orzechami włoskimi i dressingiem balsamicznym,
- sałatka jarzynowa z jajkiem – tradycyjna sałatka jarzynowa z dodatkiem ugotowanego jajka, ogórka konserwowego, marchewki, groszku, selera i majonezu.
Powyższe sałatki nie tylko są pyszne, ale także cieszą oko swoimi wyrazistymi kolorami.
Przystawki na Wielkanoc
Na przystawki wielkanocne można podać różnorodne dania, zarówno ciepłe, jak i zimne. Mogą to być na przykład:
- Jajka faszerowane pastą jajeczną – gotowane jajka, przekrojone na pół i faszerowane pastą z jajek, majonezu i przypraw,
- Pasztet z kurczaka z żurawiną – delikatny pasztet z mielonego mięsa kurczaka, doprawiony ziołami i podany z żurawiną lub sosem żurawinowym,
- Roladki szynkowe z chrzanem i ogórkiem – cienkie plasterki szynki, nadziewane chrzanem, plasterkiem ogórka kiszonego i plasterkiem sera
Wielkanoc to wyjątkowy czas spędzany w gronie rodziny i bliskich. Niezależnie od tego, jakie potrawy postanowimy podać, ważne jest, aby przeżyć ten czas w atmosferze radości i wspólnego świętowania.