Jak przygotować dobrą kawę dyniową?
Przygotowanie dyniowej kawy w domu wcale nie jest trudne. O ile jesteście wyposażeni w dobry ekspres do kawy lub kawiarkę, to bez problemu przygotujecie swoją jesienną kawę w domu.
Podstawą każdego kawowego napoju powinna być kawa wysokiej jakości. Bazą do mlecznej kawy dyniowej będzie dobrze zaparzone espresso z ekspresu lub z kawiarki. Klasyczne kawy ciemno palone będą idealnym kompanem dla kremowej i słodkiej dyni. Kawy z oferty sklepu Coffeedesk.pl idealnie sprawdzą się do zrobienia dyniowego napoju!
Kolejnym ważnym elementem będzie poprawnie spienione mleko — za pomocą ekspresu, ręcznego lub automatycznego spieniacza. Aksamitna pianka to połowa sukcesu w parzeniu smacznej, mlecznej kawy. Warto pamiętać o tym, aby nie przegrzać mleka, wówczas może się nie spienić i smakować gorzej!
Oraz najważniejszy punkt programu — dyniowe puree, które warto zrobić hurtowo, piekąc dużą dynię i dzieląc puree na mniejsze porcje, które można mrozić lub trzymać w lodówce.
Jakich przypraw użyć do dyniowej kawy?
Sama dynia może być nieco mdła, dlatego dodanie przypraw do kawy dyniowej jest bardzo dobrym pomysłem. Warto zastanowić się, jakie dodatki najlepiej uzupełnią smak naszego napoju. Przyprawy takie jak cynamon czy gałka muszkatołowa wydobędą z niej słodycz i nadadzą piernikowego smaku. Podobny efekt uzyskamy, dodając do naszej kawy nieco wanilii, ale bez efektu korzennego. Imbir i goździki nadadzą wyjątkowej ostrości i sprawią, że kawa będzie bardziej rozgrzewająca. Wygodnym rozwiązaniem może być też użycie gotowej przyprawy do piernika, co z pewnością przyspieszy proces robienia kawy.
Przepis na dyniową kawę z przyprawami
Składniki:
- podwójne espresso,
- 300 ml ulubionego napoju roślinnego lub mleka krowiego,
- 2 łyżki puree z dyni,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru, miodu lub syropu klonowego,
- przyprawy: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
- Puree podgrzej wraz z przyprawami w małym rondelku.
- Przygotuj podwójne espresso do ulubionego kubka.
- Dodaj puree z przyprawami i połącz z espresso.
- Spień 300 ml mleka i połącz z kawą.
- Na wierzch możesz dodać bitą śmietanę i gotowe!