• O nas
  • Reklama
  • Prywatność
  • Kontakt
42 678 78 78 – 606 78 78 78
SŁUCHAJ NA ŻYWO
piątek, 6 czerwca 2025
  • Zaloguj
Radio Łódź
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności
Brak wyników
View All Result
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności
Brak wyników
View All Result
Radio Łódź
LIVE
Brak wyników
View All Result
  • 7 stycznia 2024 16.33

Jak otworzyć własną restaurację? Podpowiadamy

Jak otworzyć własną restaurację? Podpowiadamy

neshom / Pixabay

Otwarcie restauracji to marzenie wielu przedsiębiorczych osób. Jest to nie tylko okazja do wyrażenia swojej pasji do gotowania i gościnności, ale również szansa na stworzenie dochodowego biznesu. Przyszli właściciele restauracji muszą dokładnie zrozumieć branżę, co wymaga badań rynku, analizy konkurencji oraz identyfikacji niszowych segmentów gospodarki, które mogą zostać wykorzystane. W naszym artykule podpowiadamy, jak otworzyć własną restaurację.

Jak otworzyć restaurację? Zacznij od badania rynku

Badanie rynku to ważny etap w planowaniu otwarcia restauracji. Jest to proces, który pozwala ocenić, czy w wybranej lokalizacji istnieje zapotrzebowanie na nowy lokal gastronomiczny oraz czy istnieje nisza rynkowa, którą można wykorzystać.

Należy zbadać, jakie rodzaje kuchni są popularne, a także jakie są obecne trendy gastronomiczne. Informacje te można uzyskać poprzez analizę danych rynkowych, badania ankietowe, a także obserwację wyborów konsumentów.

Kwestie prawne i finansowe. Co jest istotne przy otwieraniu restauracji?

Rejestracja działalności gospodarczej jest pierwszym krokiem w otwieraniu restauracji. W Polsce jest to proces bezpłatny. Aby to zrobić, konieczne jest uzupełnienie dokumentu CEIDG-1 i dostarczenie go do siedziby urzędu miejskiego lub gminnego. Jest to jednocześnie wniosek o nadanie numeru REGON i NIP oraz zgłoszenie do Urzędu Skarbowego oraz ZUS. Dodatkowo jeśli planujesz zatrudnić pracowników, musisz też to zadeklarować. Warto to zrobić w ciągu 7 dni od daty rozpoczęcia działalności i podpisania umów. Jeśli planujesz sprzedawać alkohol w restauracji, będziesz potrzebować zezwolenia, czyli koncesji.

Od stycznia 2017 roku restauracje muszą korzystać z kasy fiskalnej od pierwszej transakcji. Początkujący przedsiębiorcy mogą skorzystać z ulgi na jej zakup, gdzie można odliczyć 90% ceny netto, maksymalnie do 700 zł.

Otwieranie restauracji może być kosztowne, dlatego warto poszukać możliwości uzyskania dofinansowań. Istnieją różne formy wsparcia, takie jak dotacje z Unii Europejskiej czy z Urzędu Pracy, oraz kredyty na otwarcie firmy, które mogą pomóc w zdobyciu kapitału na start.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze lokalu pod otwarcie restauracji?

Wśród elementów, o które należy zadbać, warto wymienić osobne wejście gospodarcze dla dostaw towaru, oddzielne toalety dla personelu oraz gości, wydzieloną zmywalnię naczyń, kompleksową wentylację nad wszystkimi źródłami ciepła w kuchni i na zapleczu oraz dostęp do światła naturalnego we wszystkich pomieszczeniach.

Lokal, w którym planowana jest restauracja, musi przede wszystkim spełniać normy sanitarno-epidemiologiczne, przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy oraz wymogi prawa budowlanego. Aby rozpocząć działalność w danym miejscu, konieczne jest uzyskanie niezbędnych zezwoleń, w tym od Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. W tym celu należy w okresie 14 dni od rozpoczęcia działalności złożyć wniosek zgłoszeniowy w sanepidzie, w którym zawarte zostaną informacje dotyczące miejsca oraz warunków w nim panujących.

Jakie wyposażenie restauracji będzie potrzebne?

Meble ze stali nierdzewnej są podstawowym wyposażeniem kuchni gastronomicznej o każdym profilu, zapewniając miejsce na przyrządzenie potraw oraz przechowanie przyborów, przypraw czy środków czystości. Ich wybór wynika z trwałości tego materiału, odporności na korozję, wysokie temperatury i łatwość w czyszczeniu.

W kuchni, gdzie odbywa się obróbka cieplna jedzenia taka jak smażenie, pieczenie, gotowanie, niezbędne są urządzenia grzewcze, w tym kuchenki, a także garnki i patelnie dostosowane do różnych metod gotowania. Natomiast do przechowywania żywności sprawdzą się maszyny chłodnicze. Dodatkowo przydatne będą różnego rodzaju krajalnice, miksery i roboty kuchenne. Dobór odpowiedniego wyposażenia, które między innymi możemy znaleźć w sklepie Wamma, zależy od specyfiki restauracji oraz rodzaju serwowanych dań, a każdy element powinien dostosowany do potrzeb kuchni.

Dlaczego warto zdecydować się na otwarcie restauracji?

Restauracja może być źródłem stabilnych dochodów. Pomimo konkurencji w branży gastronomiczne, wciąż istnieje duże zapotrzebowanie na różnorodne miejsca, gdzie można zjeść smaczny posiłek. Klienci poszukują różnych kulinarnych doznań, co daje przestrzeń do eksperymentowania z menu.

Posiadanie restauracji przynosi także pewną satysfakcję zawodową i osobistą. Sukces w prowadzeniu lokalu gastronomicznego może być źródłem dumy z osiągnięcia czegoś za pomocą własnego wysiłku.

Wartoprzeczytać

Jak założyć sklep internetowy w 2025 roku? 10 kroków

Jak założyć sklep internetowy w 2025 roku? 10 kroków

6 czerwca 2025
Rewolucja na rynku nieruchomości w Łodzi: Mieszkania „pod klucz” – Trend, który warto śledzić czy chwilowa moda?

Rewolucja na rynku nieruchomości w Łodzi: Mieszkania „pod klucz” – Trend, który warto śledzić czy chwilowa moda?

4 czerwca 2025
Jak stworzyć dobre nagłośnienie dzięki zestawowi do kina domowego?

Jak stworzyć dobre nagłośnienie dzięki zestawowi do kina domowego?

3 czerwca 2025
Z jakiego tworzywa wybrać meble do ogrodu? Poradnik

Z jakiego tworzywa wybrać meble do ogrodu? Poradnik

30 maja 2025
Tagi: artykuł sponsorowany
Poprzedni artykuł

Wypadek w Poddębicach. Nie zatrzymał się do kontroli. Potrącił policjanta i uciekł

Następny artykuł

Pudełka pełne zdrowia – gdzie szukać cateringu dietetycznego w Łodzi?

Następny artykuł
Pudełka pełne zdrowia – gdzie szukać cateringu dietetycznego w Łodzi?

Pudełka pełne zdrowia – gdzie szukać cateringu dietetycznego w Łodzi?

Jak stworzyć skuteczną reklamę dla małej firmy?

Jak stworzyć skuteczną reklamę dla małej firmy?

Radio Łódź

  • Zasięg i częstotliwości
  • Historia Radia Łódź
  • Kalendarium Radia Łódź
  • Polityka prywatności
  • BIP
  • Rada programowa
  • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
  • Kontakt

Do pobrania

  • Księga Znaku Radio Łódź
  • LOGO Radio Łódź [PDF]
  • Księga Znaku Radio Łódź Nad Wartą
  • LOGO Radio Łódź Nad Wartą [PDF]

Warto przeczytać

Zaginęła mieszkanka Piotrkowa Trybunalskiego. Trwają poszukiwania

Zaginęła mieszkanka Piotrkowa Trybunalskiego. Trwają poszukiwania

6 czerwca 2025
Piknik Bez Barier na Starym Rynku w Łodzi

Piknik Bez Barier na Starym Rynku w Łodzi

6 czerwca 2025

BIP

  • BIP Radio Łódź
  • Informacje ogólne o spółce
  • Struktura Radia Łódź
  • Władze spółki
  • Akcjonariusze
  • Organy opiniodawczo – doradcze
  • Udostępnianie informacji
  • Dokumenty
  • Środki publiczne
  • Ogłoszenia publiczne
  • Instrukcja obsługi BIP

© 2012-2024 Radio Łódź

Witaz ponownie!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
Sign In with Linked In
OR

Zaloguj się poniżej do swojego konta

Zapomniane hasło?

Przypomnij hasło

Please enter your username or email address to reset your password.

Zaloguj

Dodaj nową listę

Brak wyników
View All Result
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności

© 2012-2024 Radio Łódź

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Odwiedź naszą Politykę prywatności.
Przejdź do treści
Otwóz pasek narzędzi Dostępność

Dostępność

  • Zwiększ tekstZwiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Czarno-białeCzarno-białe
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Lekkie tłoLekkie tło
  • Podkreślone odsyłaczePodkreślone odsyłacze
  • Czytelny tekstCzytelny tekst
  • Reset Reset
spinner
spinner
ładuj więcej