Mowa o 9. edycji Festiwalu Pizzy. Do spróbowania jest 57 placków w Łodzi i regionie. Tym razem restauratorzy bardzo nas zaskoczyli – mówi organizatorka Iza Borowska z portalu Jemy w Łodzi.
Będzie bogato w składniki i w dodatki, ale też i w formę, ponieważ poza klasycznymi pizzami, mamy pizzę na czarnym cieście, ale mamy też burgera pizzowego, kanapkę pizzową, rollo pizzowe. Mamy też japońską pizzę, czyli właściwie to jest bardziej jak omlet okonomiyaki, czyli inspirowany kuchnią azjatycką, ale z dodatkami pożyczonymi z Włoch – opowiada Borowska.
Będzie placek dla osób, które nie jedzą glutenu, ale także pizza na słodko.
To jest bardzo glutenowe święto. Jeśli ktoś tego glutenu jeść nie może, to przez pierwszy weekend będzie dostępna też pizza w wersji keto, czyli bez glutenu, ale również bez mięsa, czyli w opcji nie dość że keto, To w wersji wegańskiej. Mamy też pizzę na słodko, która będzie dostępna przez cały festiwal i będzie inspirowana dubajską czekoladą. W brzegach będzie zawinięta czekolada, na tym będzie ciasto kataifi i będzie pasta pistacjowa, lody śmietankowe i również jadalne złoto – mówi organizatorka.
Nie zabraknie również wydarzeń towarzyszących.
Przygotowałyśmy tym razem warsztaty pizzy. Poza tym będą warsztaty malowania ceramiki, na których przygotujemy własne autorskie talerze do pizzy i jeszcze w dodatku w nietypowym kształcie, bo chyba wiadomo, że te okrągłe nie u każdego na stole się mieszczą w dużej liczbie, a te będą na takie zgrabne 2–3 kawałki i w dodatku autorsko pomalowane – dodaje Borowska.
Pizza Fest potrwa do 9 lutego.
1. fot. Sebastian Szwajkowski
2. fot. Sebastian Szwajkowski
3. fot. Sebastian Szwajkowski
4. fot. Sebastian Szwajkowski
5. fot. Sebastian Szwajkowski
6. fot. Sebastian Szwajkowski
7. fot. Sebastian Szwajkowski
8. fot. Sebastian Szwajkowski
9. fot. Sebastian Szwajkowski
10. fot. Sebastian Szwajkowski
11. fot. Sebastian Szwajkowski
12. fot. Sebastian Szwajkowski
13. fot. Sebastian Szwajkowski
14. fot. Sebastian Szwajkowski
15. fot. Sebastian Szwajkowski
op. FS