W najbliższy piątek (9 lutego) zaczyna się festiwal pizzy
Jak przygotować smaczną pizzę?
Można by przyjąć, że od jakichś 30-35 lat, albo i dawniej. Myślę, że teraz dopiero następuje jej taki renesans – mówi Michał Kowalski.
Jest to proces długotrwały, bo przygotowujemy ją na dwa sposoby: najpierw musimy wstawić tzw. plain pasta (zaczyn na naszą pizzę), a później dopiero możemy robić tzw. ciasto właściwe. Spód, który upiekliśmy wczoraj, będziemy zapiekać ponownie z różnymi składnikami – tłumaczy Bartek Michniewski, pizzaiolo
Ciasto należy posmarować pomidorami a następnie dodać mozzarellę fior di latte – zwraca uwagę Bartek Michniewski.
Zdawało mi się, że pizza z ananasem to już jest nasza codzienność. Ale jak widać nie. Przy czym jest to rzecz bardzo popularna, bardzo lubiana, niektóre osoby oczywiście krytykują, ale ludziom smakuje. Oczywiście mamy również pizzę z ananasem na dobrych składnikach. Jeżeli chodzi o jakieś bardziej niekonwencjonalne składniki, to tutaj zależy wszystko od naszej wyobraźni, bo dla mnie np. pizza z ziemniakami jest zupełnie normalną pizzą – przyznaje Michał Kowalski.
Oczywiście wyciągamy ją na kratkę, żeby nam się nie uparowała od spodu. Dodajemy świeżą bazylię. Ten przekrój i napowietrzenie ciasta – przez to, że ciasto zawiera dużą ilość wody – przez to ono nam tak pięknie chrupie. I to tyle – dodaje Bartek Michniewski.
Posłuchaj:
PIZZA FEST 2024 – lista uczestników
Al Dente
Misz masz: pizza w stylu neapolitańskim, crème fraîche, prażona pistacja, bazylia, pikantne salami spianata, mozzarella di bufala DOP, oscypek, pak choi, rukiew wodna
Alora
Kokosowa: sos na bazie mascarpone I mleka kokosowego, mozzarella fior di Agerola, krewetki w kokosowym panko, majonez-mango, sriracha, prażone płatki kokosa, szczypiorek
Veggie Vegan: pomidory san marzano BIO, bazylia, oliwa, wegańska mozzarella, cukinia, prażony jarmuż, wegański ser, mus pomidorowo-malinowy, kruszone migdały
Basilia Pizza
La Crema: sos z pomidorów pelati, mozzarella fior di latte, mortadela, karmelizowane pomidorki z tymiankiem, świeża bazylia, pistacje, krem balsamiczny
Bawełna
Pizza ai Funghi: sos na bazie crème fraîche i pasty truflowej z dodatkiem parmigiano reggiano, marynowane borowiki, ser grana padano, rukola, ser straciatella, oliwa truflowa, bresaola
Bistro Kolumna/Bistro Trattoria
Pizza Libana: pomidory di Parma, mozarella fior di latte, pasta tymiankowo-sezamowa z oliwą czosnkową, wołowe mięso mielone ze szpondra w przyprawach, sałatka tabula ze świeżą miętą, kolendrą, nacią pietruszki, ogórkiem zielonym, pomidorami i przyprawami
Pizza Libana Vege: pomidory di Parma, pasta tymiankowo-sezamowa z oliwą czosnkową, tofu, sałatka tabula ze świeżą miętą, kolendrą, nacią pietruszki, ogórkiem zielonym, pomidorami i przyprawami
Boska Włoska
Variazione: crème fraîche, kiełbasa ‘nduja, pancetta, papryczki Lombardi, ser cheddar, rukola
Breadnia
Pizza Carbonara: sos bianco na bazie mascarpone i czosnku, mozzarella fior di latte, rukola, marakon fettuccine własnej produkcji, pancetta, pecorino
Cochise
Burger Florencja: burger w stylu meatzza – wołowina 170 g, sos marinara, rukola, burrata, suszone pomidory, karmelizowana cebula, mozzarella, prosciutto
Cocoart’s x Dzielna 43
Pistacjowa pizza na słodko by Cocoart’s: Pizza neapolitańska z brzegami wypełnionymi kremem lemon curd, sos do pizzy to krem ze 100% pasty pistacjowej, pomidorki – miechunka, lody śmietankowe imitują włoską burratę, delikatnie oblane oliwą z pestek dyni
Companeros
Tlayuda, czyli meksykańska pizza ze stanu Oaxaca: kukurydziana tortilla, pasta z czarnej fasoli, szarpana wołowina, chipotle, ser mozarella, sałata rzymska, piklowana cebulka, piklowane jalapeño, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, granat, kolendra
Drukarnia
Pide z grzybami i kremem truflowym: pide z podgrzybkami, białą cebulą, kremem truflowym, mascarpone, jajkiem, natką pietruszki i kaparami
Dzielna 43
Smash Pizza: mozzarella fior di latte, 100 g wołowego smash burgera, karmelizowana cebula, sałata lodowa, ogórek konserwowy, pomidor, sos burgerowy i sos serowy cheddar
Marinara Sbagliata: sos z żółtych włoskich pomidorów, pomidorki czerwone dorini, czosnek, oregano sycylijskie, bazylia
Fatamorgana
Pizza po łódzku: sos na bazie zalewajki, kabanosy, boczek, cebula, mozzarella fior di latte, wędzony twaróg, majeranek
Feliczita
Pizza Azjatycka: sos pomidorowy po azjatycku, wołowina mielona smażona, grzyby, mozzarella fior di latte, sriracha majo, płatki chilli, szczypiorek, sezam
Pizza Ratatouille: sos pomidorowy z konfitowanym czosnkiem, grillowane warzywa: pieczarka, papryka i bakłażan, ser kokosowy, pesto ziołowe, bazylia
Ferwor
Vodka Roni Pizza: domowy sos tomato-vodka, pepperoni, grana padano, ser mozzarella fior di latte, straciatella, bazylia, miód bazyliowy
Forno Nero
Mezzaluna Pancetta Al Tartuffo: w części zamkniętej – sos pomidorowy, mozarella fior di latte, salami Napoli, mascarpone, trufla; w części otwartej – kwaśna śmietana, mozarella fior di latte, pancetta, rozmaryn, ziemniaczki, cebulka czerwona
Mazzaluna Paradiso Verde: w części zamkniętej – sos pomidorowy, salami wegańskie, mascarpone wegańskie, suszone pomidory; w części otwartej – pesto bazyliowe, mascarpone wegańskie, orzechy arachidowe, rukola (na życzenie dostępna także w wersji wegetariańskiej)
Giorgio’s Pizza
Chashu Fresco: szpinakowy crème fraîche, japońskie chashu, ‘nduja, ananas z chilli, kiełki
Hotel Grzegorzewski
Kaczka w Cieście Filo: ciasto filo, sos pelati, pierś z kaczki, francuski camembert, konfitura z czerwonej cebuli, rukola
Wegańska Leśna Symfonia: ciasto drożdżowe, jogurt z zielonym pieprzem, boczniak, pesto pietruszkowe, cebula prażona, mozzarella wegańska, oliwa truflowa
Kolektyw
Kim Dzong Spicy: pomidory san marzano, mozzarella fior di latte, kurczak w zalewie Korean Fried Chicken, piklowane warzywa, kimchi, Prik nam Pla, hoisin mayo, sezam
Kim Dzong Spicy Vegan: pomidory san marzano, mozzarella wegańska, boczniak w zalewie Korean Fried Chicken, piklowane warzywa, kimchi, Prik nam Pla, sezam
Komediowa
Pizza Carpaccio Bresaola: sos pomidorowy, mozzarella fior di latte, bresaola, ser feta, jalapeño, szpinak
Pizza Hummus: hummus, suszone pomidory, wędzone tofu, zielone pesto
Locanda Cucina e Vino
Gamberi al limone: crème fraîche, mozzarella fior di latte, pepperoncino, krewetki, czosnek, tarta cytryna, rukola
Nienażarty
Pizza Pulled Pork: mozzarella fior di latte, pulled pork, karmelizowana cebula, autorski sos
Nitka
I’m in love with bresaola: dojrzewające we włoskim słońcu pomidory pelati, szpinak baby, długo dojrzewająca szynka wołowa (bresaola), anchois i ser burrata
Crazy Zucchina: cukinia, vege mascarpone, oliwa truflowa, karmelizowana czerwona cebula, vege mozzarella, szczypior
Oliviarnia
Canella: pizza romana z sosem z pomidorów pelatti, serem mozzarella fior di latte, mięsem z dzika marynowanym w winie z rozmarynem, owocem jałowca i cynamonem, wszystko dopełnione jabłkiem I konfiturą figową
Otwarte Drzwi
Sweet-Chilli Bacon: crème fraîche, mozzarella, bazylia, grana padano, oliwa, bekon w słodko-pikantnej glazurze, szczypiorek, prażony sezam
Peperoncini
Pizza Inverno: lardo, włoska kapusta w zimowej odsłonie, pecorino romano
Pina
Pizza Habibi: molokhia duszona, mozzarella fior di latte, mielona wołowina, pomidory san marzano, prażone pistacje
Pizza Zielone Habibi: molokhia duszona, mozzarella wegańska, niemięso mielone, pomidory san marzano, prażone pistacje
Pizza Lovers
Pizza Alpejska: oliwa, mozarella, guanciale, serek górski, żurawina, rukola
Pizza Nova
Piklizza: sos pelati, mozzarella, kiełbasa, rzodkiewka, ogórek kiszony, szczypiorek
Piklizza wegan: sos pelati, mozzarella wegańska, niekiełbasa, rzodkiewka, ogórek kiszony, szczypiorek
Pizza Truck Garage
Najlepsza pizza z krewetkami jaką jedliście: sos pomidorowy z pieczoną w piecu papryką, mozzarella, krewetki, papryka peperoni, sos pietruszkowo-cytrynowy
Najlepsza pizza z boczniakiem jaką jedliście: sos pomidorowy z pieczoną w piecu papryką, pieczony w piecu boczniak, pesto bazyliowe, orzechy włoskie karmelizowane, sos pietruszkowo-cytrynowy
Pizzeria Osiedllowa
Caldo Hawaiano: sos śmietanowy, mozzarella fior di latte, ananas flambirowany w cointreau, pikantna kalabryjska kiełbasa ‘nduja, burrata, parmezan
Vegan Caldo Hawaiano: sos z pomidorów san marzano, ananas flambirowany w cointreau, jalapeño, pokruszone pistacje, krem balsamiczny
Pomodoro
Pizza Emilia: mozzarella, pochodzące z regionu Emilia cebulki borrettane w occie balsamicznym z Modeny, coppa di Parma (baleron dojrzewający), parmezan w płatkach, rukola, oliwa z oliwek
Calzone Erbazzone: pieróg faszerowany szpinakiem, cebulką czerwoną, czosnkiem i papryczką pikantną, z dodatkiem oliwek leccino i suszonych pomidorów, polany sosem pomidorowym
Przyjemność
Pinsa Arancia: mozzarella fior di latte, długodojrzewająca bresaola, palony likier pomarańczowy
Roma
Friarielli patata: mozzarella fior di latte, brokuł włoski friarielli, szarpana wieprzowina w sosie pelati i ostrej papryki, chipsy z ziemniaka
Pizza con cavolfiore e cipolla: wegański sos śmietanowy z miętą i kolendrą, wegańska mozzarella fior di latte, krążki cebulowe w cieście, kalafior w ostrej papryce, czosnek. Całość posypana czarnuszka i świeżą kolendrą
Sanpi Pizza
Anatra Con Fichi: oliwa extra virgin, mozarella fior di latte, jabłko, szarpana kaczka, figa, sos balsamiczny
Verdure Alla Griglia: sos z pomidorów pelati, grillowana cukinia, bakłażan, papryka, marchew, przyprawy kuchni meksykańskiej, wegański jogurt
Tawerna Pepe Verde
BBQ z trawą cytrynową: sos BBQ z dodatkiem trawy cytrynowej, mozzarella, chilli, boczek, ser camembert, rukola, pomidorki koktajlowe
U Kretschmera
Pizza Kryzysowa: sos pomidorowy, cebula, kiełbasa, ser mozzarella + szklanka barszczyku
Pizza Kryzysowa Wegańska: sos pomidorowy, cebula, kiełbasa, ser mozzarella wegańska + szklanka barszczyku
Zielona Górka
Pastrami: crème fraîche z serem gruyère, pastrami z Łodzi, mozzarella, ziemniaki, cebula, na życzenie: ogórek kiszony
Beigel/Bagel/Bajgiel: wypiekany z ciasta na pizzę, pasta oliwkowa z karczochem i koperkiem (oliwki, karczoch, koperek, bazylia, oliwa, czosnek i pomidorki semi secchi dla osłodzenia), sałata, rukola, świeży pomidor, cebula, mięta, bazylia