Z pomocą przychodzą lodówki społeczne i jadłodzielnie
W mieście działa ponad 20 takich punktów. To korzyść dla wszystkich.
Każdy, kto ma ochotę i możliwość może coś włożyć do lodówki społecznej, a osoba, która ma taką potrzebę, może po prostu z niej skorzystać, coś sobie z niej wziąć – mówi Iwona Jędrzejczyk-Kaźmierczak z MOPS-u.
Do punktów można przynosić produkty zapakowane fabrycznie oraz świeże warzywa, owoce, wędliny i domowe potrawy – pod warunkiem, że są szczelnie zapakowane (np. w słoiki, pudełka) i opisane.
Na pojemniku powinna znajdować się karteczka z informacją, co kryje się w środku. Oprócz nazwy potrawy powinna się tam znaleźć jeszcze informacja o dacie sporządzenia tej potrawy tak, aby można było w łatwy sposób ocenić, czy to jest jeszcze potrawa zdatna do spożycia czy już nie – podkreśla pracownica MOPS-u.
Do lodówek nie należy wkładać dań z surowym mięsem lub jajkami (jak tatar, majonez, kremy), alkoholu ani zepsutej żywności.
Jeśli jest choćby cień obaw, że z danym produktem coś jest nie tak, to zdecydowanie ten produkt nie powinien już trafić do lodówki – zauważa Jędrzejczyk-Kaźmierczak.
Adresy wszystkich lodówek społecznych i jadłodzielni dostępne są na stronie internetowej Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Łodzi.