Kontrola sanepidu jak przebiega i jak się do niej przygotować?
Kontrola Sanepidu w niektórych branżach jest czymś nieuniknionym. Mają one miejsce przede wszystkim tam, gdzie istnieje ryzyko, że uchybienia w kwestiach związanych z higieną mogą doprowadzić do zagrożenia zdrowia lub życia klientów lub personelu. Ich celem jest przede wszystkim wykrycie różnego rodzaju błędów i zaniedbań. Co sprawdza Sanepid i jak się przygotować do kontroli, by cała procedura przebiegła możliwie sprawnie i bez niepotrzebnego stresu?
Artykuł partnera

Kontrola Sanepidu kogo sprawdza?
Państwowa Inspekcja Sanitarna, znana również jako Sanepid, ma na celu nadzorowanie warunków szeroko pojętej higieny pracy, wypoczynku oraz rekreacji, środowiska, nauczania i wychowania, jak również higieny radiacyjnej. Zakres kontroli Sanepidu obejmuje m.in. warunki higieniczno-sanitarne, które muszą spełniać pomieszczenia oraz pracownicy placówek ochrony zdrowia, a także kontrola warunków zdrowotnych żywności i produktów kosmetycznych.
Kontrole z Sanepidu mają miejsce przede wszystkim w:
- gabinetach lekarskich i stomatologicznych;
- aptekach oraz innych firmach wykonujących usługi medyczne;
- salony fryzjerskie, kosmetyczne oraz tatuażu;
- przedsiębiorstwa z branży chemicznej;
- lokale gastronomiczne oraz inne firmy zajmujące się produkcją lub sprzedażą żywności;
- inne podmioty, w których na skutek braku przestrzegania procedur bezpieczeństwa klient może ponieść uszczerbek na zdrowiu.
Przebieg kontroli Sanepidu
To, jak przebiega i ile trwa kontrola Sanepidu, zależy przede wszystkim od jej rodzaju. Najczęściej poprzedzona jest wysłaniem zawiadomienia o planowanej wizycie. Może się ona odbyć po siedmiu dniach od momentu doręczenia informującego o tym pisma, jedna nie później niż po 30 dniach.
Może się także zdarzyć, że inspektorzy pojawią się w danym miejscu bez wcześniejszego powiadomienia. Dzieje się tak najczęściej na skutek donosu, gdy istnieje podejrzenie zagrożenia zdrowia lub życia na skutek nieprawidłowości występujących w przedsiębiorstwie. Do kontroli dochodzi w ciągu 48 godzin od otrzymania donosu przez instytucję.
W sytuacji, w której po kontroli wystawiony zostanie mandat, przedsiębiorca ma siedem dni na zlikwidowanie nieprawidłowości. Wówczas dochodzi do kolejnej wizyty inspektora.
W trakcie zwykłej kontroli inspektor może wejść do każdego pomieszczenia w danym zakładzie pracy lub obiekcie użyteczności publicznej, sprawdzając, czy są one utrzymane w czystości oraz czy w firmie przestrzega się niezbędnych procedur. Może ponadto wymagać dostępu do dokumentów oraz danych, przesłuchiwać członków personelu, jak również żądać różnego rodzaju informacji w formie ustnej lub pisemnej.
W trakcie wizyty spontanicznej inspektor może wejść do każdego pomieszczenia, niezależnie od godzin, w jakich kontrola Sanepidu jest przeprowadzana, sprawdzać dokumenty, księgi, receptury oraz procesy technologiczne w niezbędnym do zrealizowania celu wizyty. Może także zbierać próbki do badań laboratoryjnych.
Co sprawdza Sanepid?
To, jak wygląda kontrola Sanepidu, zależy przede wszystkim od rodzaju placówki lub przedsiębiorstwa. Inaczej będzie przebiegać w gabinecie lekarskim, a inaczej w miejscach, w których dokonywana jest obróbka żywności. .
Tym, co Sanepid sprawdza najczęściej, są:
- daty ważności wszystkich produktów spożywczych (w przypadku firm zajmujących się obróbką żywności);
- daty ważności preparatów przeznaczonych do mycia i dezynfekcji;
- sposób segregacji i utylizacji odpadów;
- prawidłowość przebiegu dezynfekcji i sterylizacji sprzętów (w gabinetach lekarskich i stomatologicznych, salonach tatuażu etc.);
- stan urządzeń sanitarnych;
- ważność orzeczeń lekarskich personelu;
- stan systemu wentylacji;
- czystość w lokalu (również w trudniej dostępnych miejscach, takich jak kratki wentylacyjne);
- stan urządzeń sanitarno-higienicznych.
Jak przygotować się do kontroli?
Wszystkie powyższe kwestie warto skontrolować samodzielnie, jeszcze przed wizytą inspektorów. Trzeba pamiętać też, by zawczasu przygotować sprawdzane podczas kontroli Sanepidu dokumenty, takie jak orzeczenia lekarskie pracowników.
W przypadku firm i instytucji, w których przeprowadzana jest dezynfekcja i sterylizacja sprzętów, trzeba zwrócić uwagę na obecnośćtestów kontroli mycia i dezynfekcji, a także to, czyopakowania do sterylizacjisą odpowiednio przechowywane i nieuszkodzone.
Najważniejszą zasadą podczas kontroli Sanepidu jest to, by jej nie utrudniać ani nie uniemożliwiać. W szczególnych sytuacjach, na przykład gdy przekroczony zostanie jej zakres, można wnieść sprzeciw w terminie trzech dni roboczych od czasu, gdy miała ona miejsce.