4 nieoczywiste rzeczy, które musisz mieć w swojej kuchni
Pojemniki na żywność, deski do krojenia i? Co jest potrzebne w domowej kuchni, ale wcześniej zupełnie nie przyszło Ci do głowy, że bez tych akcesoriów naprawdę trudno się obejść? To wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule. Nie czekaj i sprawdź już teraz!
Artykuł partnera

Wiele mówi się o tym, by w kuchni znalazły się wszystkie niezbędne sprzęty. Chodzi między innymi o lodówkę, piekarnik, płytę grzewczą czy kuchenkę mikrofalową. Ważny jest też duży zlewozmywak, czajnik oraz komplet garnków i patelni. Nie można również zapominać o szafkach i szufladach, które umożliwiają wygodne zorganizowanie całej przestrzeni. W tym artykule jednak zajmiemy się z pozoru niewielkimi, ale bardzo znaczącymi elementami wyposażenia kuchni, o których nikt nie powinien zapominać. O czym dokładnie mowa? Wybraliśmy cztery podstawowe must have!
Pojemniki na żywność idealne do przechowywania produktów sypkich
Właściwe przechowywanie produktów spożywczych ma istotny wpływ na ich świeżość oraz żywotność. Niektóre, jak choćby mięso czy nabiał, musimy schować do lodówki, inne zaś wystarczy umieścić w szafce lub szufladzie. I tutaj powstaje pytanie co zrobić z mąką, cukrem, solą, makaronem, ryżem, kaszą czy płatkami owsianymi?
Oczywiście możemy zostawić je w oryginalnych opakowaniach, jednak są one dość nieporęczne, wywrotne i łatwo się z nich wszystko wysypuje. Polecamy zatempojemniki na żywność sypką, które występują w tak wielu rozmiarach i kształtach, że bez problemu znajdziemy idealne dla siebie. Dodatkowo pojemniki te są przezroczyste, więc od razu widzimy ich zawartość. To pomaga monitorować, czy potrzebujemy uzupełnić swoje zapasy, czy jeszcze nie.
Co ważne, pojemniki na produkty sypkie powinny być szczelne tak by nie tylko nic się nie rozsypało, ale też by do środka nie dostała się wilgoć ani powietrze. Jednocześnie mechanizm otwierania i zamykania w żadnym razie nie może być skomplikowany.
Deski do krojenia bez nich ani rusz!

Po pojemnikach do przechowywania żywności sypkiej przyszedł czas na kolejne akcesoria, a mianowicie deski do krojenia. Często są one niedoceniane, a bez wątpienia usprawniają proces gotowania i chronią blat przed uszkodzeniami. Deski do krojenia są mniejsze, większe, prostokątne, okrągłe, białe, kolorowe, bambusowe, drewniane oraz plastikowe. Ciekawą propozycją są również deski połączone z ociekaczem. Wówczas możemy umyć warzywa czy owoce bezpośrednio po krojeniu.
Cedzak, sitko, durszlak kilka nazw, jedno przeznaczenie
Kolejne w naszym zestawieniu są różnego typu cedzaki, sitka i durszlaki. Doskonale sprawdzają się one nie tylko do mycia owoców, warzyw, ale również do odcedzania ziemniaków, makaronu czy pierogów. To bardzo funkcjonalne gadżety, odporne na wysoką temperaturę i wykonane w taki sposób, by nic do nich nie przylegało ani też by nie pochłaniały żadnych zapachów. Tutaj można zdecydować się na cedzak standardowy lub składany, a także na model z praktyczną rączką albo z regulowanymi uszami.
Tarka i obieraczka niewielkie, ale przydatne
Na koniec zaś mamy jeszcze tarki oraz obieraczki. Jeśli potrzebujemy posypać makaron i zapiekankę serem albo też przygotować surówkę z marchewki i jabłka, wówczas bez tarki nie będzie to możliwe. Są one dostępne w różnych wielkościach, ale wszystkie łączy to, że świetnie dają sobie radę nawet z twardymi produktami. Natomiast obieranie warzyw i owoców ze skórki oczywiście da się zrobić przy pomocy noża, jednak nie będzie ono tak precyzyjne i dokładne, jak byśmy tego oczekiwali. W każdej kuchni powinna się więc pojawić obieraczka.
A zatem czy posiadasz wszystkie wymienione wyżej akcesoria kuchenne? Jeśli nie, to nie zwlekaj, tylko kup je. Szybko przekonasz się, jak wiele ułatwiają! Powodzenia!