• O nas
  • Reklama
  • Prywatność
  • Kontakt
42 678 78 78 – 606 78 78 78
SŁUCHAJ NA ŻYWO
czwartek, 5 czerwca 2025
  • Zaloguj
Radio Łódź
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności
Brak wyników
View All Result
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności
Brak wyników
View All Result
Radio Łódź
LIVE
Brak wyników
View All Result
  • 13 czerwca 2022 08.18

Jak zrobić dobrą kawę?

Smaczny napar z owoców kawowca ma wiele obliczy, a każde z nich swoich zwolenników.

Jak zrobić dobrą kawę?

Smaczny napar z owoców kawowca ma wiele obliczy, a każde z nich swoich zwolenników.

Artykuł partnera

79712 1121d5116b6eedcf90a883dfb703637b

Kawa kawie nierówna. Jedni preferują szybką małą czarną z ekspresu, inni najchętniej sięgają po latte, dla jeszcze innych tradycyjna kawa po turecku to klasyka gatunku, której nic nie zastąpi. Aktualnie na rynku dostępna jest cała gama sprzętów przeznaczonych do parzenia tego aromatycznego napoju. Długa jest także lista rodzajów kaw oraz dodatków, które podkreślą ich smak, wydobywają z nich to, co najlepsze lub pozwalają stworzyć coś absolutnie wyjątkowego. Dobra kawa to przede wszystkim określenie mocno subiektywne i każdy rozumie je na swój sposób. Na szczęście szeroka różnorodność daje wiele możliwości.

Wybór urządzenia do parzenia kawy

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak dużo narzędzi pozwalających przygotować kawę, jest dostępnych na rynku. Poszczególne z nich wiążą się ściśle z kulturą dalekich krajów, lecz aktualnie bez problemu można je dostać również w Polsce. Sposób parzenia kawy ma ogromny wpływ na jej smak.

  • Kawiarka– pochodzi z Włoch i do dziś jest tam uznawana za mistrzynię parzenia kawy. Wyglądem przypomina czajniczek, który stawia się na kuchence. Zaletą kawiarki jest niska cena, wadą fakt, że zawsze należy zrobić porcję odpowiadającą wielkościom zbiorniczków. Jeśli więc czasem chcesz przygotować 1 filiżankę, a czasem 4, musisz mieć dwie różne kawiarki lub robić kawy po kolei. Kawa z kawiarki należy do bardzo intensywnych.
  • French press– to dzbanek z tłokiem, za pomocą którego przygotujesz zarówno kawę, jak i herbatę sypaną. Smak zaparzonej w ten sposób kawy jest wyrazisty. Pamiętaj jednak, by nie pozostawiać napoju na długo w dzbanku, lecz przelać go po około 8-10 minutach od zalania wodą.
  • Chemex– z wyglądu przypomina wazon. Niegdyś stanowił podstawowe urządzenie do parzenia kawy w Ameryce. Napar z niego należy do subtelnych i łagodnych. Parzenie kawy w chemexie wymaga czasu, dlatego najlepiej nadaje się na przygotowanie popołudniowego napoju.
  • Tygielek– służy do parzenia tradycyjnej kawy po turecku. Tu również wymagana jest Twoja uwaga i zaangażowanie. Należy stawiać tygielek na ogniu i zdejmować go kilkakrotnie, uważając, by nie doprowadzić kawy do wrzenia. Z reguły pije się ją czarną w małych filiżankach. Można dodać odrobiny kardamonu, by uzyskać niepowtarzalny smak.
  • Aeropress– sprytne urządzenie, które nie zajmuje wiele miejsca. Sprawdzi się podczas wyjazdów, a nawet na biwaku. Przypomina dużą, szklaną strzykawkę i zasada jego działania jest podobna. Kawa z aeropressu jest kwaskowa, lekko mętna. Jeśli mocno zmielisz ziarna, wystarczy 1,5 minuty na to, by napój był gotowy. Dzięki krótkiemu czasowi parzenia unikniesz posmaku goryczy.

Sprawdź ciekawostki o urządzeniach do parzenia kawy oraz pomysły na pyszne przekąski do niej nahttps://piekne-rzeczy.pl/.

Sekrety dobrej kawy

Jeśli już masz swoje ulubione urządzenie do parzenia naparu lub wciąż szukasz tego najlepszego, pamiętaj o poniższych radach:

  • używaj kawy świeżo mielonej – ziarna są najbardziej wartościowe w ciągu 30 minut od zmielenia. Ich grubość powinna być dostosowana do metody parzenia;
  • pilnuj temperatury wody – jeśli zalewasz ziarna gorącą wodą, nie stosuj wrzątku. Optymalna temperatura to 88-94 stopnie;
  • przechowuj kawę w szczelnie zamkniętym pojemniku, do którego nie ma dostępu światło;
  • najlepiej sięgaj po kawę wypalaną maksymalnie 3 miesiące temu, pomimo daty ważności na opakowaniu, z czasem traci ona swoje walory smakowe.

Więcej o dobrej kawie dowiesz się ze stronykawowy.info.

Wartoprzeczytać

Rewolucja na rynku nieruchomości w Łodzi: Mieszkania „pod klucz” – Trend, który warto śledzić czy chwilowa moda?

Rewolucja na rynku nieruchomości w Łodzi: Mieszkania „pod klucz” – Trend, który warto śledzić czy chwilowa moda?

4 czerwca 2025
Jak stworzyć dobre nagłośnienie dzięki zestawowi do kina domowego?

Jak stworzyć dobre nagłośnienie dzięki zestawowi do kina domowego?

3 czerwca 2025
Z jakiego tworzywa wybrać meble do ogrodu? Poradnik

Z jakiego tworzywa wybrać meble do ogrodu? Poradnik

30 maja 2025
Czy warto iść na studia?

Czy warto iść na studia?

29 maja 2025
Tagi: artykuł sponsorowany
Poprzedni artykuł

Jak szukać pracy w województwie łódzkim?

Następny artykuł

Śmiertelny wypadek w Bujnach Szlacheckich

Następny artykuł

Śmiertelny wypadek w Bujnach Szlacheckich

Urszula Cieślak | Radio Łódź

Radio Łódź

  • Zasięg i częstotliwości
  • Historia Radia Łódź
  • Kalendarium Radia Łódź
  • Polityka prywatności
  • BIP
  • Rada programowa
  • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
  • Kontakt

Do pobrania

  • Księga Znaku Radio Łódź
  • LOGO Radio Łódź [PDF]
  • Księga Znaku Radio Łódź Nad Wartą
  • LOGO Radio Łódź Nad Wartą [PDF]

Warto przeczytać

Rozbite autobus i dostawczak. Nocny wypadek przy Czerwonym Rynku w Łodzi

2 pojazdy rozbite na Rzgowskiej. Nocny wypadek przy Czerwonym Rynku w Łodzi

5 czerwca 2025
Pogoda na czwartek. Uwaga na burze!

Pogoda na czwartek. Uwaga na burze!

5 czerwca 2025

BIP

  • BIP Radio Łódź
  • Informacje ogólne o spółce
  • Struktura Radia Łódź
  • Władze spółki
  • Akcjonariusze
  • Organy opiniodawczo – doradcze
  • Udostępnianie informacji
  • Dokumenty
  • Środki publiczne
  • Ogłoszenia publiczne
  • Instrukcja obsługi BIP

© 2012-2024 Radio Łódź

Witaz ponownie!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
Sign In with Linked In
OR

Zaloguj się poniżej do swojego konta

Zapomniane hasło?

Przypomnij hasło

Please enter your username or email address to reset your password.

Zaloguj

Dodaj nową listę

Brak wyników
View All Result
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności

© 2012-2024 Radio Łódź

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Odwiedź naszą Politykę prywatności.
Przejdź do treści
Otwóz pasek narzędzi Dostępność

Dostępność

  • Zwiększ tekstZwiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Czarno-białeCzarno-białe
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Lekkie tłoLekkie tło
  • Podkreślone odsyłaczePodkreślone odsyłacze
  • Czytelny tekstCzytelny tekst
  • Reset Reset
spinner
spinner
ładuj więcej