Droższa żywność | Ekonomia na co dzień
Jak wynika z ogólnopolskiej analizy w maju ceny w sklepach były o 17 proc. wyższe niż w tym samym miesiącu przed rokiem. Spośród dwunastu obserwowanych kategorii produktów podrożało aż jedenaście.
Wśród najszybciej drożejących produktów było pieczywo z wynikiem sięgającym 30 proc. rok do roku. Niewiele mniej zdrożało mięso – prawie o 27 procent. Ceny wołowiny poszły w górę o 36 proc., drobiu o 25 proc., a wieprzowiny o ponad 12 procent.
W maju zdrożały również produkty sypkie. W ujęciu rocznym najbardziej w górę poszły ceny mąki (47 proc.). Dalej na liście drożejących produktów znalazły się: cukier (41 proc.) i makaron (30 proc.).
Jedyną kategorią produktów, których ceny spadły, były owoce – za nie w maju płaciliśmy o 6,5 proc. mniej niż przed rokiem.
Posłuchaj:
Nazwa | Plik | Autor |
Droższa żywność | Ekonomia na co dzień | audio (m4a) audio (oga) |
ARCHIWALNE ODCINKIMAGAZYNU EKONOMIA NA CO DZIEŃ |