Zjadamy 52 czekolady rocznie. Wybierajmy je mądrze chociaż dzisiaj, świętując Dzień Czekolady
12 kwietnia to Światowy Dzień Czekolady, w którym zwraca się uwagę na to skąd mamy czekoladę i jak uprawia się kakao, które jest jej podstawowym składnikiem. Statystyczny Polak zjada aż 52 tabliczki czekolady w ciągu roku, więc warto by wybierał ten produkt rozsądnie.
Gotowi płacić więcej
Zbigniew Szabot z zarządu Fundacji Fair Trade Polska przekonuje, że kupując czekoladę powinniśmy zwracać uwagę na to skąd pochodzi i jaka jest sytuacja rolników, którzy uprawiają kakao. Znak Fair Trade ma być gwarancją, że producent kakao dostaje godne wynagrodzenie za swoją pracę. Wyniki ostatnich badań opinii publicznej napawają optymizmem w tej kwestii.
– Z badań wynika, że 57 proc. respondentów jest gotowych zapłacić więcej za produkty i marki działające na rzecz poprawy sytuacji środowiskowej i społecznej. Cieszymy się, że kupujący zwracają coraz większą uwagę na warunki pracy rolników uprawiających kakao. Nikt nie chce przecież aby czekolada pozostawiała w ustach posmak goryczy – podkreślaZbigniew Szabot.
Mniej niż dolar dziennie
Dlatego warto pamiętać, że rolnicy uprawiający kakao na globalnym południu zarabiają często mniej niż 1 dolara dziennie. A 60 proc. ziaren kakao na światowym rynku pochodzi z Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej, gdzie uprawa daje zatrudnienie ok. 45 milionom rolników i pracowników najemnych na plantacjach. Wybierając czekoladę zeznakiem Fair Trade, mamy gwarancję, że jej produkcja odbywa się z poszanowaniem praw pracowników plantacji i w zgodzie z wymogami ochrony środowiska.
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |