Borówka amerykańska to łatwa w uprawie bomba witaminowa
Borówka amerykańska ma wspaniały słodki smak i jest znanym i lubianym owocem. Tylko borówki wysokiej jakości są najzdrowsze, dlatego warto skusić się na samodzielną hodowlę. Taka borówka ma szerokie zastosowanie w kuchni, a przy tym jest naprawdę niezwykle zdrowa.
Artykuł partnera

Warto zainteresować się tym owocem, bo jego samodzielna uprawa nie jest skomplikowana, a może się bardzo opłacić. Jest ona dość odporna na zmienne warunki pogodowe i głównie wymaga dobrego nawodnienia. W zamian za dbałość o sadzonki i krzewy, otrzymamy piękne i pyszne owoce w dużych ilościach, które powinny być stałym składnikiem naszej diety. Są również opłacalne do uprawy domowej, biorąc pod uwagę ceny sklepowe. Jest to idealny owoc, bo stosunkowo łatwy do wyhodowania, piękny do dekorowania posiłków i bardzo zdrowy.
Jak pielęgnować borówkę amerykańską i jakie mamy odmiany?
Jeśli chodzi ogólnie o uprawę borówki amerykańskiej, to przede wszystkim lubi ona słoneczne i nawodnione miejsca. Jeśli ma mniej słońca, to mniej owocuje, natomiast brak odpowiedniego nawodnienia może doprowadzić do zniszczenia krzewu. Ponadto wykazuje dużą odporność na mrozy, a najlepsze pH to wskaźnik 3,5-4,5. Najlepszy czas na sadzenie w domowych uprawach to wrzesień, a owoce pojawiają się od lipca do października.
Najbardziej znana odmiana borówki to Bluecrop. Jest ona podobno najbardziej wartościowa na tle innych upraw, przy tym potrafi tolerować zmienne warunki pogodowe bo jest wysoko mrozoodporna i nie jest wrażliwa na przejściowe braki wody. Owocuje na przełomie lipca i sierpnia, a zebrane borówki mogą mieć nawet 9 kg plonów. Poleca się ja do uprawy towarowej, jak i indywidualnej. Jeśli chodzi o sadzonki borówki amerykańskiej Bluecrop to są one 3-letnie i mają wysokość 40-50 cm.
Inna odmiana to borówka amerykańska bluegold. Sadzonki borówki tej odmiany są również 3-letnie i należy je sadzić w odstępach conajmniej 1m. Ta odmiana jest całkowicie mrozoodporna i polecana również dla amatorów. Może owocować zarówno w słońcu, jak i w półcieniu. Owocuje obficie i ma ozdobne liście.
Borówka amerykańska Patriot wyróżnia się tym, że jej owoce dojrzewają najwcześniej z porównaniu do innych odmian, czyli już na początku lipca. Ta borówka sadzonki ma również 3-letnie i wymagają one słońca, co wpływa na smak owoców. Ważna jest tutaj wilgotność gleby. Uprawa borówki amerykańskiej w tym przypadku również nie jest zbytnio skomplikowana, natomiast odwdzięczą się wysoką plennością i bogatym smakiem. Wytrzymuje mrozy do -30 stopni Celsjusza.
Odmiana druga z kolei, jeśli chodzi o wartość odżywczą owoców, to borówka amerykańska Chandler. Jest łatwa w uprawie i odporna na choroby. Dobrze rośnie przy odmianie Bluecrop. Owoce osiągają wielkość do 2,5 cm średnicy. Jest ceniona ze względu na walory smakowe i stosunkowo niskie wymagania, jeśli chodzi o uprawę.
Dla wielbicieli eksperymentów, poleca się borówkę amerykańską pink lemonade. Ta odmiana ma różowo wybarwione jagody i wysokie krzewy do 1,5m. Owoce są słodkie i mają łagodny smak. Najlepiej jest sadzić dwa krzewy obok siebie, ze względu na wzajemne zapylanie się. Ta odmiana może być dobrą alternatywą do dekorowania deserów i atrakcją dla dzieci.
Jakie właściwości zdrowotne ma borówka amerykańska?
Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej są wprost nieocenione. Są to jedne z najzdrowszych owoców. Odżywiają organizm i dostarczają mu błonnika. A przede wszystkim zawierają naturalne antyoksydanty, które przeciwdziałają rozwojowi nowotworów. Są nośnikiem dużej ilości witaminy A, witaminy E i witaminy C. Poza tym redukują poziom złego cholesterolu. Mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, stąd dobrze działają w stanach zapalnych. Co ciekawe wykazują działanie uspokajające i antydepresyjne. Działają również zbawiennie na układ moczowy i przyczyniają się do lepszego pracy układu autoimmunologicznego.
Jak widać, lista właściwości borówki amerykańskiej jest naprawdę szeroka i warto mieć je zawsze pod ręką i zadbać o ich częste spożywanie. Urozmaicona dieta to gwarant lepszego zdrowia, odporności i samopoczucia.
Jak wykorzystać borówkę amerykańską wcodziennej diecie?
Często widzimy je jako dodatek do ciast z kremem, deserów, babeczek, lodów. Stanowią piękne wykończenie deserów ze względu na intensywny kolor, jak i przyjemny, orzeźwiajacy smak. Przy tym są niskokaloryczne, co sprawia, że może ją jeść praktycznie każdy, nie przejmując się kaloriami.
Oczywiście najbardziej znane są w wersji, gdzie jemy je solo bądź też ze śmietaną czy jogurtem i cukrem. W formie przetworzonej również sprawdzają się znakomicie, jako dżemy czy sosy. Będą świetnie pasować do racuchów, naleśników, a także można z nich robić nalewki, wina i lakiery. Uwielbiane przez dzieci i szczególnie dla nich polecane, ze względu na poprawę odporności organizmu. Koktajl z borówek, sałatki owocowe, placki z borówkami, smoothie czy sos do mięs to inne ciekawe propozycje podania borówki amerykańskiej.Wszystkie wymienioneodmiany borówki amerykańskiejmożna znaleźć w sklepiepodkarpackiesady.pl.
źródło:http://projektowanieogrodowpoznan.pl/jak-uprawiac-borowke.html