Opoczno: rozstrzygnięto konkurs na najlepszą kiełbasę
W Opocznie rozstrzygnięto konkurs “Wiejska kiełbasa z Łódzkiego”. Konkurencja polegała na przygotowaniu przez uczestników tradycyjnej kiełbasy z własnych składników.

Przepis na najlepszą kiełbasę
Kusiły zapachem i wyglądem. Smakowały niepowtarzalnie. W Starostwie Powiatowym w Opocznie rozstrzygnięto konkurs Wiejska Kiełbasa z Łódzkiego. Magdalena Błażejewska, laureatka 1. miejsca, zdradziła, jak wyprodukować i rozpoznać najlepszą kiełbasę. – Najważniejsza jest jakość mięsa. Najlepiej, jeśli pochodzi ono z własnego gospodarstwa. Wtedy wiemy, czym dane zwierzę było karmione, a tym samym unikamy importu – dodaje.
Czytaj także: Chleb z Ostrowa w powiecie opoczyńskim najlepszy w konkursie
Mięso to jedno, ale żeby nadać kiełbasie wyjątkowy smak potrzebne są również przyprawy. Zwyciężczyni konkursu zdradziła nam, które składniki przy produkcji kiełbasy są najistotniejsze. – Na pewno pieprz oraz sól, a także dobrej jakości polski czosnek – zaznacza. – Najlepsze kiełbasy można poznać nie tylko po zapachu, ale i po tym, że trzaskają przy rozerwaniu – dodaje.
Promujmy polskich producentów
Nagrody laureatom wręczał m.in. Robert Telus, poseł Prawa i Sprawiedliwości. Wyjaśnił również, jaki cel przyświeca konkursowi “Wiejska kiełbasa z Łódzkiego”. – Promujemy przetwórców. To ważne, abyśmy promowali i wspierali polskich producentów, którzy oferują wędliny najlepszej jakości – dodaje.
Organizatorzy potwierdzają, że zainteresowanie konkursem jest coraz większe i na pewno odbędą się jego kolejne edycje.
Czytaj także: Gminy wobec zmian demograficznych. Kongres w Makowie
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z OPOCZNA |