Ciąża a dieta produkty zakazane
Faktem jest, że w okresie ciąży nie można się odchudzać. Nawet jeśli mamy na koncie nadprogramowe kilogramy. Konsekwencje tego mogłyby być różne, między innymi niedożywienie płodu, zwiększone ryzyko wad rozwojowych oraz problemy neurologiczne u dziecka. Nie podlega wątpliwości jednak to, że dieta matki ma niebagatelny wpływ na stan zdrowia dziecka nawet w jego późniejszych latach. Następuje bowiem programowanie organizmu dziecka już od samego początku w łonie matki.
Artykuł partnera

Ciąża a wyrzeczenia żywieniowe
Okres ciąży wiąże się z mnóstwem ograniczeń. Nie zawsze jednak kobiety są świadome, co mogą, a czego nie mogą jeść. Niektórych produktów należy unikać już od samego początku ciąży. Oczywistą sprawą jest wyeliminowanie nawet najmniejszych ilości alkoholu i używek. A co z jedzeniem?
Alkohol w ciąży
W I trymestrze alkohol powoduje powstawanie dysmorfii twarzy oraz wad wrodzonych. Szczególnie ważne jest to, aby kiedy planujemy ciąże, już przed wyeliminować alkohol. W II trymestrze alkohol może doprowadzić do wewnątrzmacicznego obumarcia płodu i poronienia. Ekspozycja na alkohol w III trymestrze ciąży wpłynie negatywnie na wzrastanie płodu. Alkohol może zwiększyć ryzyko małej masy urodzeniowej i przedwczesnego porodu.Więcej przeczytasz na stroniemeridiasprzedam.plom.pl. Może spowodować utratę ciąży, uszkodzenia układu nerwowego dziecka, wady serca i nerek oraz opóźnienia wzrostu. Ponadto spożywanie alkoholu w ciąży może wywołać inne deficyty rozwojowe, zaburzenia zarówno społeczne jak i emocjonalne.
Jaja i produkty jajeczne dlaczego mogą być groźne ?
Groźne dla płodu są surowe i lekko gotowane jajka oraz produkty jajeczne, w tym majonez. Wyklucz z diety gotowe sałatki, ciasta i ciasteczka, surowe masy na ciasta, napoje mleczno- jajeczne, oraz kogel-mogel. Niosą one za sobą ryzyko zakażenia Salmonellą.
Ryby i owoce morza
Surowe ryby i owoce morza są zakazane w ciąży. Mogą być źródłem różnych bakterii chorobotwórczych i pasożytów groźnych dla płodu. Wyklucz sushi, surowe ostrygi, małże omułki oraz wędzone na zimno ryby.
Wątróbka i podroby dlaczego nie można ich spożywać w okresie ciąży ?
Zarówno wątróbka, jak i podroby zawierają nadmierną ilość witaminy A w postaci retinolu. Witamina ta w zbyt dużej ilości może powodować szereg wad wrodzonych płodu, między innymi wady twarzoczaszki, serca i ośrodkowego układu nerwowego.
Mleko i produkty mleczne na co uważać ?
Surowe niepasteryzowane może być źródłem bakterii z rodzaju Listeria i przyczyną zakażeń u dziecka oraz niesie duże ryzyko zakażenia Salmonellą. Dotyczy to również nieprawidłowo przechowywanych produktów mlecznych, w tym miękkich i półmiękkich serów, między innymi sery brie, camembert oraz niebieskie sery pleśniowe. Kobiety w ciąży są 20-krotnie bardziej narażone na listeriozę niż pozostali dorośli.
Ciąża jest czasem wyjątkowym i warto wiedzieć wcześniej o produktach zakazanych, aby uniknąć przykrych i niebezpiecznych konsekwencji. Niewiedza może być niebezpieczna zarówno dla kobiety, jak i dziecka.