Czym tak naprawdę różni się garnek od granitowej patelni?
Patelnie granitowe charakteryzują się analogiczną odpornością przywieranie jak patelnie teflonowe. Z drugiej strony granitowy garnek ma odporną na zarysowania i trwałą powierzchnię. Ponadto właściwości nieprzywierające granitu utrzymują się dłużej, zapobiegając jego szybkiemu ścieraniu.
Artykuł partnera

Sposób funkcjonowania granitowych garnków
W niniejszym artykule wymienimy główne różnice w specyfice garnków i patelni granitowych właśnie. Zapraszamy do zapoznania się z jego treścią!
Granitowe garnki dostępne są w kilku wariantach kolorystycznych. W ich przypadku stal węglowa jest często pokryta emalią porcelanową na rdzeniu ze stali węglowej. Nie jest to dosłownie granit, ale nadano mu tę nazwę ze względu na jego podobieństwo do granitu, a nie ze względu na jego substancję.
Sposób funkcjonowania granitowych patelni
Patelnie zawierają solidne metalowe tarcze zapewniające równomierne przewodzenie ciepła oraz potrójną granitową powłokę skalną, która zapewnia bezbłędne smażenie bez przywierania.
Kwestia oliwy z oliwek i patelń z powłoką zapobiegającą przywieraniu
Nie, oliwa z oliwek nie zaszkodzi patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Należy jednak wspomnieć, że modele pozbawione tej cechy, o dziwo, znacznie lepiej przyswajają to kolejne smarowidło.
Kwestia sezonowania patelni granitowych
Patelnie granitowe mają nieprzywierającą warstwę teflonową, która eliminuje potrzebę sezonowania. Jednak niektórzy recenzenci twierdzą, że te patelnie przywierają do jedzenia. Aby uniknąć uszkodzeń, należy je wysuszyć przed użyciem.
(Rzekome) Potencjalne zagrożenia wynikające z korzystania z patelni zawierającą powłokę zapobiegającą przywieraniu
Do 2015 roku teflonowe patelnie nieprzywierające zawierały chemiczny kwas perfluorooktanowy (PFOA), który był powiązany z różnymi dolegliwościami, w tym z rakiem piersi, prostaty, wątroby i układu rozrodczego. W końcu odkryto, że osoby, które regularnie przyjmowały tę substancję chemiczną, były zagrożone zachorowaniem na raka. Niemniej w kolejnych latach zmodyfikowali formułę produkcyjną, przez co obecnie korzystanie z takich naczyń kuchennych jest w pełni bezpieczne.
Naczynia ceramiczne a granitowe
Pomimo różnic materiałowych, naczynia granitowe i ceramiczne zachowują się niemal identycznie. Z drugiej strony te pierwsze przewyższają granit pod względem utrzymywania ciepła i zmiany koloru przygotowywanego posiłku.
Materiał pozwalający na najlepsze smażenie
Powierzchnia ze stali nierdzewnej zapewnia bezpieczną powierzchnię do smażenia, a rdzeń zapewnia wydajne przenoszenie ciepła. Osoby cierpiące na alergie na nikiel mogą obawiać się wypłukiwania niklu ze stali nierdzewnej w pewnych warunkach. Z drugiej strony naczynia żeliwne to doskonały wybór ze względu na ich wytrzymałość i długą żywotność.
Która powłoka najlepiej chroni jedzenie przed przywieraniem?
Naczynia kuchenne z ceramiczną powłoką zapobiegającą przywieraniu są bardziej zaawansowane technologicznie. To rozwiązanie jest zarówno ekologiczne i bezpieczne, jak i wolne od PFOA.
Podsumowanie
Jak widać, różnice między granitową patelnią a garnkiem wykonanym z tego samego materiału są niewielkie, ponieważ oba towary są wytwarzane niemal w ten sam sposób. W rzeczywistości dobrze wyposażona kuchnia zazwyczaj zawiera oba te produkty, aby była gotowa na każdą sytuację.
