W Łowiczu powstała pierwsza w mieście jadłodzielnia
Od dzisiaj (24.12) mieszkańcy Łowicza mogą korzystać z lodówki społecznej. Mieści się w Alejkach Sienkiewicza 62 przy dawnym budynku Gimnazjum nr 2.

Łowicka jadłodzielnia czynna jest przez całą dobę, 7 dni w tygodniu. – Część produktów wymaga chłodzenia, ale dla pozostałych przygotowano specjalne półeczki – mówi Krystian Cipiński, naczelnik Wydziału Współpracy z Organizacjami Pozarządowymi w Urzędzie Miasta Łowicza.
Jak dodaje, na wspomnianych półeczkach powinny znaleźć się produkty suche, czyli niewymagające przechowywania w lodówce.W budynku w Alejkach Sienkiewicza znajdują się siedziby łowickich stowarzyszeń, współpracujących m.in. z bankiem żywności. To one mają opiekować się jadłodzielnią i sprawować nadzór nad jej funkcjonowaniem.

Jadłodzielnie w Łódzkiem – z czym to się je?
Lodówki społeczne są coraz częstszym zjawiskiem. W województwie łódzkim znajdują się nie tylko w Łodzi, ale także m.in. Skierniewicach, czy Pabianicach.
Pierwszy punkt służący do nieodpłatnej wymiany żywności pomiędzy użytkownikami powstał w Warszawie w 2016 roku.
Czytaj także: Nie wyrzucaj jedzenia po świętach. Jadłodzielnie czekają
Warto pamiętać, że nie wszystkie produkty nadają się do tzw. foodsharingu. Poniżej mała podpowiedź.
Do jadłodzielnimożna przynosić:
- Produkty zdatne do spożycia;
- Produkty, które nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia;
- Produkty zapakowane lub znajdujące się w pojemnikach;
- Wyroby własne, jak np. ciasta lub zupę*;
- Sery, jogurty itp.
* wyroby własne muszą być opisane (nazwa potrawy i data jej przygotowania)
Listaproduktów, których nie należy zostawiać w lodówkach społecznych:
- Surowe mięso;
- Produkty z niepasteryzowanego mleka;
- Budynie, kremy, domowe majonezy itp.
- Produktów napoczętych
- Produkty, które przekroczyły termin przydatności do spożycia
- Produkty mające oznaki popsucia.
Więcej informacji nt. zasad korzystania z jadłodzielni można znaleźć TUTAJ.
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁOWICZA |