Na św. Marcina najlepsza jest gęsina. Pokaz kulinarny w Drużbicach
Dziś (11.11) w Drużbicach, w powiecie bełchatowskim, odbędzie pokaz kulinarny dań z gęsiny. To tradycja związana ze św. Marcinem, ale także z symboliką Drużbic – ta niewielka miejscowość ma w swoim herbie gęś, a kolejne pokolenia poznają wyjątkową legendę.
Jak mówi Wiesława Graczyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Drużbicach, organizatora wydarzenia, gdzieś była szara gąska, którą znalazł ktoś biedny i dał jej jeść. – Gęś odwdzięczyła się: pięknym dworem, dobrymi ludźmi, dużymi plonami, piękną rzeką i smacznym wywarem z gęsiny, która chorego Jasia uzdrowiła. Rozsławił gęś i pozwolił, by była w naszym drużbickim herbie – opowiada pani Wiesława.
Na pokazowych stołach zostaną zaprezentowane przeróżne dania z gęsi.- Jest to mięso chude, więc trzeba włożyć w nie trochę tłuszczyku. Jak się piecze, trzeba gęś obłożyć słoninką, żeby to było smaczniutkie. Jak nasze babcie dodajemy tylko staropolskie przyprawy. Nie stosujemy współczesnych ulepszaczy smaków – zaznacza Wiesława Graczyk.
Wszystkich wyrobów będzie można spróbować już w drużbickiej hali sportowej. Początek pokazu około godz. 16:00.
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |