Festiwal Pierogów Świata w Łodzi [ZDJĘCIA]
W Łodzi trwa Festiwal Pierogów Świata. Koneserzy tego dania mają okazję spróbować pierogów z 15 krajów, między innymi z Rumunii, Gruzji, Wietnamu, Chin czy Hiszpanii.
Organizatorzy wydarzenia cieszą się z dużego zainteresowania. Od wczoraj łódzka Odlewnia przeżywa prawdziwe zatrzęsienie.
Jak podkreśla Marta Betz-Baran ze Smacznego Targu, to okazja do pokazania, że pierogi to nie tylko polskie danie. – Pierogi są takim daniem, który kojarzy się typowo z polskim jedzeniem. Chcemy pokazać, że cały świat ma coś do zaoferowania w tym względzie. Chcemy uczyć Polaków nowych smaków, zainteresować ich i inspirować.
Oferta pierogów podczas festiwalu jest bardzo duża. Miłośnicy tego dania mogą skosztować wiele odmian, z różnymi smakami, wieloma orientalnymi składnikami. Są pierogi wegetariańskie, z owocami morza czy podawane na ostro. Dania przyrządzane są też w wielu kształtach, kolorach i rozmiarach. Uczestnicy mają w czym wybierać.
Posłuchaj:
Nazwa | Plik | Autor |
Festiwal Pierogów Świata w Łodzi | audio (m4a) audio (oga) |
Oprócz zagranicznych kucharzy na festiwalu swoje kulinarne propozycje prezentują również polscy wystawcy, którzy przyjechali z wielu miast naszego kraju.
Święto koneserów pierogów w łódzkiej Odlewni kończy się dziś o godz. 18.
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |