Kolejna edycja Księżackiego Jadła w Łowiczu
Warsztaty rękodzieła, smaczne jedzenie i kilka koncertów – łowiczanie z pewnością nie narzekali dziś na nudę. Uczestniczyli w kolejnej edycji Festiwal Dobrej Żywności Księżackie Jadło.
muszli koncertowej w parku Błonie w Łowiczu można dziś było wysłuchać koncertów lokalnych artystów czy spróbować dań serwowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich. Łowicz kojarzy się głównie z wycinankami i ludowymi strojami- mało kto jednak wie, że łowiczanie mieli swoją kuchnię – mówi burmistrz miasta Krzysztof Kaliński. -Na terenie powiatu łowickiego jest tylko dwa procent lasów. Ziemia jest dobra, uprawna, jest dużo owoców i warzyw i zbóż, toteż jedliśmy trochę inaczej.Najbardziej charakterystyczne dla regionu są owocowe zupy, pierogi, barszcz łowicki, kapuśniak jest trochę inny i żur – wymieniaburmistrz miasta Krzysztof Kaliński.
– Przygotowałyśmy pierogi i inne potrawy na ciepło. Trochę czasu to nam zabrało – mówi Marzena Wieczorek, przewodniczącaKoła GospodyńWiejskich “Zdunianki”.
– Dzieci pięknie się bawią, można zobaczyć ciekawe łowickie wzory. I potrawy pachną zachęcająco – mówili odwiedzającystoiska.
Podczas festiwalu można było przyjąć preparat Johnson&Johnson w szczepionkobusie na terenie łowickiej OSP.
Księżackie Jadło zakończył koncert Wojciecha Gąssowskiego- muzyka znanego m.in. z przeboju Gdzie się podziały tamte prywatki.
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |