Sytuacja branży gastronomicznej może się jeszcze pogorszyć?
Łódzcy przedsiębiorcy obawiają się przepisów dotyczących wycofania plastikowych opakowań jednorazowych, obowiązku zakupu nowych kas fiskalnych czy podatku cukrowego, który podniesie ceny napojów.
Łódzcy przedsiębiorcy mówią wprost- unijne przepisy wycofujące z rynku opakowania plastikowe weszły w życie w najgorszym możliwym terminie. – Wiadomo, że jeśli będziemy musieli zrezygnować z wieczek plastikowych na rzecz biodegradowalnych, to znacznie podniesie nam koszty – mówi właściciel jednej z łódzkich kawiarni, Piotr Skwark.
To duże obciążenie, bo teraz wszystkie dania i napoje są serwowane na wynos, a zatem koszt droższych, bardziej ekologicznych opakowań, będzie znaczący. Przedsiębiorcy rozumieją potrzebę wprowadzenia nowych przepisów, ale podkreślają jednocześnie, że weszły one w życie w bardzo złym czasie.
– Kontekst i czas jest najgorszy, to jest dla nas strzał w kolano – mówi właścicielka łódzkiej klubokawiarni Agata Niewola.
Ekonomista prof. Michał Mackiewicz obawia się, że większe koszty na dłuższą metę będą oznaczały wzrost liczby plajt. – Boję się, że ta duża fala bankructw, których nie widzieliśmy na wiosnę, właśnie teraz nadchodzi.
Posłuchaj:
Nazwa | Plik | Autor |
Gastronomia a nowe przepisy | audio (m4a) audio (oga) | |
Z doktorem Januszem Wdzięczakiem z Ambitnej Polski | audio (m4a) audio (oga) |
Wtej sytuacji warto chłodnym okiem ocenić jak wygląda sytuacja w biznesie i kiedy będzie się można spodziewać jej poprawy. Poprosiliśmy o komentarz ekonomistę.
Koronawirus – co musisz wiedzieć?
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z SIERADZA I REGIONU |