Wartoprzeczytać
Praktyczna nauka zawodu pszczelarza. Powstał specjalny inkubator przy ZSCKU w Wolborzu
W Wolborzu przy Centrum Kształcenia Ustawicznego powstał Inkubator Przetwórstwa Lokalnego Miodów i Produktów Pszczelich Ziemi Piotrkowskiej. Dziś (5 grudnia) odbył się odbiór techniczny budynku, w którym pszczelarze mogą przetwarzać pszczele produkty.
Starosta piotrkowski Piotr Wojtysiak tłumaczy, że inwestycja jest efektem wielu rozmów ze środowiskiem lokalnych pszczelarzy. -Bardzo się cieszę, że właśnie dziś dokonujemy odbioru technicznego tego budynku. To pierwszy inkubator pszczelarski w województwie łódzkim i drugi w kraju.
Piotrkowskie starostwo prowadzi projekt wspierania marki lokalnych produktów regionalnych. Sztandarowym produktem jest miód piotrkowski. Do tych działań nawiązał obecny na spotkaniu wicemarszałek województwa łódzkiego Zbigniew Ziemba.
Mistrz Pszczelarstwa Józef Badek tłumaczy, że pszczelarze będą mogli do inkubatora przyjeżdżać z różnymi produktami. -Albo przyjadą z gotowym miodem, albo z ramkami, żeby je odsklepiać i wykręcać miód, albo z pyłkiem, żeby miód wysuszyć i odmłynkować, czyli oczyścić. Jeśli będzie zamrażarka, to każdy pyłek trzeba zmrozić, żeby nie pozostały w nim żadne bakterie.
Z inkubatora będą korzystać także nauczyciele praktycznej nauki zawodu pszczelarza.
Inkubator jest pierwsza tego typu instytucją w województwie łódzkim. Jego koszt to ponad 700 tysięcy złotych. Projekt był współfinansowany ze środków unijnych.

Koronawirus – co musisz wiedzieć?
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |