Klienci wracają do restauracji i pubów [ZDJĘCIA]
Coraz więcej osób decyduje się na wyjście do restauracji, czy pubu. To pierwszy weekend od wielu tygodni, kiedy możemy skorzystać z usług gastronomicznych. Służby apelują jednak o rozwagę.
Otwarcie gastronomii w określonym reżimie sanitarnym było możliwe od 18 maja w ramach kolejnego etapu odmrażania gospodarki. Trzeba jednak pamiętać o obowiązujących zasadach bezpieczeństwa.
Ryzyko zakażenia koronawirusem wciąż jest realne, dlatego nie można tracić czujności – zaapelował wojewoda łódzki Tobiasz Bocheński. W restauracjach obowiązuje limit gości – to jedna osoba na co najmniej 4 m2 i 2-metrowy dystans między stolikami. Te muszą być dezynfekowane po każdym kliencie. Gości i obsługę obowiązuje noszenie maseczek. Klient może ją zdjąć dopiero kiedy usiądzie przy stoliku.
To właśnie od przestrzegania restrykcjibędzie zależało, czykolejny etap odmrażania gospodarki nie spowoduje zwiększonej liczby zachorowań. – Jest obawa, dlatego apelujemy o przestrzeganie przepisów sanitarnych. Musimy jednak dbać o polską gospodarkę – mówiwicepremier i minister kultury prof. Piotr Gliński.
Rządprzygotowuje też wytyczne dotyczące eventów, ślubów i parków rozrywki, których działalność ma być częściowo przywróconana początku czerwca.