Kurkuma, czyli złota bogini | Radioaktywni
Kurkuma to przyprawa wywodząca się z Indii, pozyskiwana z rośliny o wdzięcznej nazwie ostryż długi. Stosowana w kuchni azjatyckiej nadaje potrawom orientalnego, wyrazistego smaku i aromatu. Posiada ogromne zdolności antyoksydacyjne, wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Stanowi doskonały dodatek do wielu potraw.
Głównym składnikiem tej przyprawy jest kurkumina. To ona odpowiada za jej ostrość i żółte zabarwienie. Dlatego też wykorzystywana jest jako barwnik spożywczy, chemiczny, tekstylny i kosmetyczny.
Gościem audycji “Wiem, co jem” był specjalista d/s żywienia, dietetyk Michał Płachciński.
Nazwa | Plik | Autor |
Kurkuma – dlaczego warto stosować kurkumę w swojej kuchni? | audio (m4a) audio (oga) | |
Kurkuma – do czego najlepiej jej używać? | audio (m4a) audio (oga) |
Jak mówi dietetyk Michał Płachciński kurkumę można stosowaćw codziennejdiecie, do wielu potraw czy napojów. – To świetna propozycja, która może pojawić się na co dzień w naszym jadłospisie. Już mała szczypta przyprawy nada daniu charakterystyczny, żółty kolor oraz wyjątkowy smak.
Można wykorzystać ją jako dodatek do kawy, koktajli, warzyw, owoców.Warto dodać, że w połączeniu z czarnym pieprzem jej właściwości działają znacznie silniej. – Aby kurkumina mogła zadziałać, musi wystąpić czynnik, który ją aktywuje.Takim czynnikiem jest zawarta w czarnym pieprzu piperyna – dodaje.