Budowanie odporności organizmu ważne podczas pandemii koronawirusa
By chronić się przed zakażeniem koronawirusem nie wystarczy ograniczenie kontaktów i używanie środków ochrony.
Jak przekonuje dietetyk Maria Jagiełło z portalu “Świat oczami dietetyczki” , podczas pandemii niezwykle ważne jest budowanie odporności własnego organizmu. Do budowania odporności niezbędne są warzywa i owoce czyli witaminy. Równie ważne jest pełnowartościowe białko. -Podczas aktualnej pandemii koronawirusa niesamowicie ważna jest nasza odporność. Budujemy ją całymi miesiącami czy nawet latami, ale teraz to dobry moment, żeby zwrócić uwagę na to, co jemy i jaki ma to wpływ na naszą odporność. Jako dietetyk zalecam, żeby przede wszystkim zwracać uwagę na naturalne surowce, by nasza dieta była mało przetworzona.Nie bójmy się w tym czasie jeść jaj, twarogów, innych białych serów, ryb, mięs. Możemy oczywiście wspomagać się produktami, które są źródłem białka roślinnego, tak jak warzywa strączkowe, ciecierzyca, soczewica, groch, fasola. Biało pochodzenia zwierzęcego jest pełnowartościowe i najlepiej buduje nasze siły odpornościowe
Jak dodaje Maria Jagiełło, nie zapominajmy też o odpowiednim nawadnianiu organizmu o odpowiedniej liczbie godzin snu. W obecnej sytuacji to minimum 7-8 godzin na dobę.
Posłuchaj całej wypowiedzi dietetyk Marii Jagiełło:
Nazwa | Plik | Autor |
Budowanie odporności organizmu ważne podczas pandemii koronawirusa | audio (m4a) audio (oga) |
Koronawirus – co musisz wiedzieć?
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |