Wojewoda łódzki w gospodarstwie ekologicznym
Zbigniew Rau, wojewoda łódzki zwiedził jedną z najlepszych upraw ekologicznych na Ziemi Łódzkiej. 40. hektarowe gospodarstwo Piotra Krajewskiego produkuje rocznie dwa tysiące ton warzyw.
Piotr Krajewski prowadzący w Wilczkowicach Dolnych w powiecie łęczyckim gospodarstwo rodzinne, przekształcił ziemię ojca i dziadków w zakład produkujący ekologiczną żywność. Jego produkty trafiają na stoły na kilku kontynentach.
Wojewoda łódzki ZbigniewRau podkreśla, że gospodarstw w województwie łódzkim jest 126 tysięcy, a tych ekologicznych nie ma nawet tysiąca. Napytanie wojewody o sposób prowadzenia takiej produkcji, Piotr Krajewski wyjaśniał tajniki produkcji zdrowych i smacznych warzyw. – Zrezygnowaliśmy z hodowli, więc nie mieliśmy wystarczającej ilości materii organicznej, aby nawozić nasze pola. Chcieliśmy jakoś tę ziemię użyźnić, to zaczęliśmy stosować pożyteczne mikroorganizmy, kwasy humusowe, aminokwasy iwyciągi z alg. Rezultatyjakie zaczęliśmy uzyskiwać skłoniły nas do tego, aby zacząć odstawiać chemię – powiedział producent.
Produkcja z ekologicznego gospodarstwa trafia do specjalistycznych sklepów w Polsce i do wielu znanych koncernów o światowym zasięgu.
Posłuchaj jeszcze:
Nazwa | Plik | Autor |
Wojewoda Łódzki w gospodarstwie ekologicznym | audio (m4a) audio (oga) |
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |