Pasztet wegetariański Klaudii Budny | Pogotowie kulinarne
Mistrzyni gotowania, trenerka kulinarna, finalistka 4 edycji MasterChefa. Była księgowa z korporacji, a obecnie kobieta sukcesu, która swoją pasją do gotowania zaraża innych na warsztatach kulinarnych i pokazach. Profesjonalistka, od niedawna właścielka i szefowa kuchni w Nie Lada Restobar.

Klaudia podkreśla, że gotowanie to istotna część jej życia i chce się nią z nami dzielić. A na Święta Wielkanocne podzieliła się przepisem na bezglutenowy pasztet wegetariański.
Nazwa | Plik | Autor |
Pasztet wegetariański 21 04 2019 | audio (m4a) audio (oga) |
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić w garnku na oliwie. Dodać posiekany czosnek, obraną i startą na marchewkę oraz seler. Smażyć przez ok. 2 – 3 minuty. Wlać bulion i dodać suchą soczewicę oraz suchą kaszę jaglaną, doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i kurkumą. Gotować przez ok. 15 minut, aż składniki będą miękkie i wchłoną cały płyn. Następnie przelać wszystko do blendera. Dodać odcedzoną ciecierzycę i zmiksować wszystko blenderem. Na koniec dodać jajka i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić masą i piec przez ok. 1 godzinę. Ostudzić przed pokrojeniem.