Tarta z kremem z białej czekolady Huberta Jabłońskiego | Pogotowie kulinarne
Młody kucharz z kilkuletnim już stażem w łódzkich i zagranicznych restauracjach przygotował tartę z białą czekoladą, mascarpone, śmietaną i owocami.

Potrzebować będziemy:
-300g mąki
-200g masła
-200g cukru pudru
-1 jajko
-500g serka mascarpone
-200g białej czekolady
-50ml śmietanki
-owoce w dowolnej ilości
Nazwa | Plik | Autor |
tarta z białej czekolady 14 04 2019 | audio (m4a) audio (oga) |
Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu, zagniatamy ze sobą mąkę, masło, 100g cukru pudru i jajko. Ciasto następnie schładzamy, a po schłodzeniu rozwałkowujemy na cienki placek którym wykładamy formę do tarty. Spód dziurkujemy za pomocą widelca i wkładamy do zamrażarki na 10-15min.
W tym czasie szykujemy krem, mascarpone mieszamy z 5 łyżkami cukru pudru. Czekolade natomiast rozpuszczamy ze śmietanką i dodajemy do mascarpone. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli ciasto planujemy trzymać po za lodówką, to dodajemy również żelatyny bądź agaru, aby tarta nam nie “popłynęła”.
Schłodzony spód do tarty pieczemy 10-12min w 180C. Po jego ostudzeniu wylewamy do środka krem czekoladowy, a następnie wykładamy owoce w dowolnej ilości i kompozycji.Gotową tartę schładzamy w lodówce i gotowe!
Smacznego!