Sałatka z grillowanym halloumi, mango i grejpfrutem Oli Stawarz | Pogotowie kulinarne
Aleksandra Stawarz czyli Cooking Monster przygotowała sałatkę, ktora zachwyci wszystkich, a przy tym jest łatwa w przygotowaniu.Grillowany halloumi w połączeniu z mango i grejpfrutem tworzy lekką, zdrową i pożywną kompozycję.

Nazwa | Plik | Autor |
Sałatka Oli Stawarz 7 04 2019 | audio (m4a) audio (oga) |
- ulubiony miks sałat, u mnie z rukolą
- 250g sera halloumi
- 1 dojrzałe mango
- 1 duży grejpfrut
- opcjonalnie pestki granatu lub pestki dyni
- oliwa z oliwek

Halloumi grillujemy na ruszcie, grillu elektrycznym lub patelni, zwykłej lub grillowej, z każdej strony po ok. 2 minutki, by nabrał koloru. Następnie przekładamy go na bok.Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę omijając pestkę. Grejpfruta filetujemy za pomocą ostrego noża. Najpierw obcinamy skórę z góry oraz dołu, a następnie obcinamy boczne części, by pozbyć się białej błony, która jest najbardziej gorzka. Następnie nacinamy grejpfruta w taki sposób, by wyciąć jak największe cząstki bez błony, która znajduje się w środku.
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 2-3 łyżeczki francuskiej musztardy
- sól oraz pieprz
Wszystkie składniki wkładamy do małego słoiczka, zakręcamy go, potrząsamy do zmieszania składników!