6. edycja Festiwalu Łódź Restaurant Week
Festiwal odbywa się w największych miastach w Polsce, w Łodzi weźmie w nim udział 29 restauracji. Tym razem jego ideą przewodnią jest walka z marnowaniem żywności i promowanie idei świadomej konsumpcji.
– To motyw tegorocznego festiwalu, przez który zachęcamy szefów kuchni i restauratorów do kreatywnego podejścia do składników, których na co dzień nie używamy – powiedział Igor Jankowski, współorganizator łódzkiego festiwalu.
Wiele z restauracji przygotowało specjalne menu oparte na filozofii zero waste. – Mamy takie dania jak np. ziemniak w całości, który aż do skórki jest wykorzystany w formie chipsów, albo kurczak, w którym wykorzystujemy nie tylko pierś i udko, ale skórka też jest zaprezentowana w wyjątkowy sposób, a podrób wykorzystuje się do krokieta. Także z pomidora można zrobić deser, mimo że może wydawać się wytrawnym składnikiem, ale z odrobiną miodu jest bardzo smaczny. Pestki z pomidorów są z kolei wykorzystane do stworzenia sezamków – dodał Adam Kopczyński współorganizator Restaurant Week Łódź.
Festiwal Restaurant Week odbywa się w duchu RespectFood. W czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje dzięki formule rezerwacji znają wcześniej liczbę gości i ich menu, dzięki temu mogą zaplanować zakupy i właściwe wykorzystanie składników jedzenia.
Z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa. Każdego roku marnuje się około 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie co najmniej 200 kg jedzenia.
Festiwal Restaurant Week Łódź rozpoczyna się dziś (3 kwietnia) i potrwa do 17 kwietnia.

ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |