Na Uniwersytecie Łódzkim uczczono 100. rocznicę powstania Najwyższej Izby Kontroli
Uroczystość zorganizowano na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Łódzkiego.

Dyrektor łódzkiej delegatury Najwyższej Izby Kontroli Przemysław Szewczyk przypomina, że przygotowywane przez nią raporty mają realny wpływ na kontrolowane instytucje. – Zawsze wydajemy nasze zalecenia i rekomendacje. Oceniamy instytucje, jak wywiązują się z realizacji swoich zobowiązań i oczywiście zdarza się, że zawiadamiamy prokuraturę, CBA, jeżeli jest taka potrzeba – dodaje.
Najwyższa Izba Kontroli przygotowuje m.in. raport dotyczący jakości żywności. – Teraz prowadzimy kilka kontroli, ale najważniejsza jest ta dotycząca bezpieczeństwa żywności. Czy jest ona nadzorowana przez odpowiednie służby, czy jest bezpieczna – w połowie roku opublikujemy raport – mówi Przemysław Szewczyk.
Najwyższa Izba Kontroli została powołana 8 lutego 1919 na mocy dekretu wydanego przez Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego.
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI ZE SKIERNIEWIC |