Sto kilogramów czekolady wygrali uczniowie z Wielunia
Pięćdziesięcioosobowa reprezentacja dopingowała swoich kolegów, którzy na konkursie podczas największych targów cukierniczych w Polsce zajęli 5. miejsce.

Leonardo da Vinci – malarz czy inżynier” to nie temat wypracowania maturalnego, tylko motyw przewodni ogólnokrajowego konkursu cukierniczego, do którego stanęli uczniowie wieluńskiego technikum, Krystian Sak i Damian Kocik. -Musieliśmy stworzyć tort nawiązujący kształtem do twórczości renesansowego artysty – opowiada Krystian.
Pięćdziesięcioro kibiców z Wielunia – uczniów i nauczycieli – dopingowało cukierniczy duet najmocniej. W nagrodę sponsor wręczył im 100 kilogramów czekolady. Krystian zapewnia, że zanim zostanie ona zjedzona, uczniowie będą z niej tworzyć różne kształty i ozdoby w ramach zajęć w szkole.
Tort, który na targach SweetExpo wykonywali uczniowie z Wielunia, przypominał bardziej rzeźbę niż coś, co można zjeść. Składał się z ciemnego biszkoptu, marcepanu, chrupiącego ciasta z orzechów, musu z zielonej herbaty, wkładki z czarnej porzeczki i musu imbirowego na bazie czekolady deserowej.
Zobacz więcej:
Nazwa | Plik | Autor |
Uczniowie z Wielunia wygrali 100 kilogramów czekolady! | video (m4v) video (webmv) video (webmv_hd) video (m4v_hd) |