Mięso z chorych krów prawdopodobnie trafiło do Kutna
Niewykluczone, że na teren powiatu kutnowskiego trafiło mięso z mazowieckiej rzeźni, w której ubijano chore bydło. Trwają czynności ustalające jego pochodzenie.
Zabezpieczony towar to efekt wzmożonych kontroli rzeźni i ubojni na terenie województwa łódzkiego, po ujawnieniu nieprawidłowości w jednej z mazowieckich ubojni. Mięso miało trafiać do ok. 20 punktów w Polsce, w tym tych na terenie województwa łódzkiego. – Cały czas trwają czynności wyjaśniające. Jeszcze w poniedziałek będą przeprowadzone kontrole. Podejrzane mięso jest zatrzymane przez inspekcję z Kutna, więc nie ma obaw, by poszło do obrotu – powiedziała Izabela Antonkiewicz, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie.
Sprawą zajęła się także Komisja Europejska, bo poza Polską mięso z nielegalnego uboju krów mogło też trafić do 13 innych państw, w tym do Francji, Portugalii i Hiszpanii.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, że ubojnia pod Ostrowią Mazowiecką została usunięta z listy zakładów, których produkcja jest dopuszczona do sprzedaży. Resort napisał też, że informacje o rynkach, na które trafiało mięso z tej rzeźni, trafiły do unijnego systemu RASFF.System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF), administrowany przez Komisję Europejską, służy do szybkiej wymiany informacji na temat zagrożeń dla zdrowia związanych z żywnością i paszami. Kraj członkowski, w którym wykryto zagrożenie, powiadamia pozostałych członków tej sieci, o jaki produkt chodzi i jakie podjęto działania, aby wyeliminować ryzyko. Może to być wstrzymanie produkcji czy wycofanie ze sprzedaży. Każdy mieszkaniec Unii Europejskiej może śledzić doniesienia dotyczące żywności niebezpiecznej.
“Mięso z zagranicznych rynków jest wycofywane” – poinformował resort rolnictwa na Twitterze. Ministerstwo zaznaczyło też, że mięso pochodzące z ubojni pod Ostrowią Mazowiecką zostało zabezpieczone i przebadane. “Nie stwierdzono zagrożeń biologicznych” – napisano. Dodano również, że “na zasadzie ostrożności całe mięso z ubojni jest wycofywane, gdyż prowadzono tam działania niezgodnie z obowiązującymi przepisami prawa”.
O sprawie nielegalnego uboju bydła – chorych i padłych krów – poinformowali w miniony weekend reporterzy “Superwizjera” TVN. Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że z nielegalnego uboju pochodziło ponad 9 ton mięsa.
IAR
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |