Uczniowie z Wielunia w finale ogólnopolskiego konkursu cukierniczego
Krystian Sak i Damian Kocik wezmą udział w międzynarodowych targach cukierniczych ExpoSweet. Zmierzą się tam z kilkunastoma drużynami z całej Polski.

Uczniowie gastronomicznej klasy Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu dostali się do finału ogólnopolskiego konkursu cukierniczego.
– To dla nas ogromny prestiż. Na tych targach w jury zasiadają mistrzowie cukiernictwa z całego świata – mówi Krystian. Na miejscu uczniowie będą musieli wykonać dwa torty w ciągu dwóch godzin – dekoracyjny i degustacyjny. Dekoracyjny smakuje dokładnie tak samo jak ten do próbowania, jest wzbogacony o elementy ozdobne.
Krystian i Damian przygotowali tort herbaciany na bazie białej czekolady z musem imbirowym na bazie ciemnej czekolady. Na spodzie tortu znalazł się marcepanowy blat wraz z chrupką i żelką porzeczkową.
Finał zmagań 20 lutego w Warszawie. Temat finałowego tortu to “Leonardo Da Vinci – artysta czy inżynier?”.