Mumia i miotła czarownicy | Pogotowie kulinarne
Karolina Zajkowska fotografka, stylistka jedzenia zadbała, żeby na talerzu było nie tylko pysznie, ale ładnie. Wśród halloweenowych przekąsek chrupiące palce wiedźmy, wytrawne miotełki czarownicy i parówkowe mumie.
Składniki na ciasto drożdżowe
– 1 i pół szklanki mąki pszennej,
– 150 ml ciepłej wody,
– 20 gr drożdży,
– łyżeczka cukru,
– 2 łyżeczki oliwy,
– pół łyżeczki soli,
– kilka oliwek,
– żółtko
Jak zrobić ciasto i przekąski !!!
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy dwie łyżki mąki i jedną łyżeczkę cukru. Odstawiamy na 10-15 minut.Kiedy drożdże się spienią dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i zagniatamy. Potem odkładamy na godzinę, przykryte ściereczką aż do zwiększenia objętości. Formujemy paluchy, czubek palca smarujemy wybranym dipem, przyklejamy paznokieć z ziarna dyni. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut na 200 stopni. Parówki owinięte ciastem trzymamy krócej, do momentu zarumienienia się ciasta. Robimy oczy z majonezu i pieprzu. Miotełki z kabanosów umoczone w ketchupie owijamy paskami z żółtego sera pociętymi w poprzek ale nie do końca. Całość jak na zdjęciu można związać szczypiorkiem.
Nazwa | Plik | Autor |
Halloweenowe przekąski | audio (m4a) audio (oga) |