Targi ekologicznej żywności w Łodzi [ZDJĘCIA]
Targi “Natura Food” i “beECO” to największe w Polsce wydarzenie branży produktów ekologicznych. Bierze w nim udział 350 wystawców z Polski i innych państw UE.
![Targi ekologicznej żywności w Łodzi [ZDJĘCIA] 1 47767 a1eb418621f302b2fccac94c3e80f17d](/wp-content/archiwum/files/47767-a1eb418621f302b2fccac94c3e80f17d.jpg)
W piątek (12 października) rozpoczęły się XI Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food oraz VII Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO. Bierze w nich udział aż 350 wystawców z Polski, Czech, Niemiec, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Włoch, którzy prezentują swoje ekologiczne wyroby i usługi. Targi są skierowane nie tylko do przedsiębiorców, ale też do coraz większej rzeszy osób ceniących zdrowe odżywianie i ekologiczny styl życia. – Oprócz tego, że mamy bardzo dużo producentów żywności ekologicznej, mamy wielu producentów m.in. kosmetyków, akcesoriów codziennego użytku i środków czystości. Każdy, kto przyjdzie, będzie mógł wybrać coś dla siebie, zarówno jeśli chodzi o żywność, jak i produkty codziennego użytku – mówi Agnieszka Ławniczak-Janeczek z Miejskiej Areny Kultury i Sportu w Lodzi, organizator.
Targom towarzyszą wykłady, spotkania i prelekcje dotyczące ekologii, zdrowego trybu życia i naturalnego odżywiania. Można wziąć udział w pokazach makijażu kosmetykami organicznymi, bezpłatnych badania wzroku oraz w spotkaniach z miłośnikami ekologicznego stylu życia. Wśród nich są Miss Nowego Jorku Davina Reeves Ciara, Szef Irek – kucharz-terapeuta oraz Katarzyna Gubała – propagatorka zdrowego żywienia, autorka książek na temat diety roślinnej.
Podczas imprezy nagrodzone zostały najlepsze gospodarstwa ekologiczne w Polsce.Produkcja żywności ekologicznej jest jednym z priorytetów rozwoju polskiego rolnictwa, mimo że nie jest to jeszcze wystarczająco dobrze rozwinięta gałąź.- Mimo że mamy 25 tysięcy rolników ekologicznych, mimo że pół hektara obszarów jest objęte produkcją ekologiczną, mimo że za miliard zł produkujemy, to nie jest wykorzystany potencjał. Zdrowe życie, zdrowa dieta i to, co nasze społeczeństwo potrzebuje jak powietrza, czyli żywności wysokiej jakości
– mówi Ryszard Zarudzki, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa.
Włodzimierz Lewandowski z Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach, dodaje że w regionie łódzkim szanse na zwiększenie produkcji ekologicznej też nie są dostatecznie wykorzystywane. -W naszym województwie może to nie jest zbyt popularna gałąź produkcji rolniczej, natomiast ona cały czas się rozwija. Rozwija się też dzięki wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, bo na to mamy specjalne dopłaty. Rolnik musi tylko złożyć stosowny wniosek – wyjaśnia Lewandowski.
Na targach rozdane zostaną również złote medale Natura Food i BeECO dla najlepszych wystawionych produktów. Odbędzie się też finał konkursu Tygiel Smaków 2018 dla najlepszych produktów z regionu łódzkiego.
Targi można odwiedzić dzisiaj i w sobotę (12-13 października) w godz. 10-18, a w niedzielę (14 października) w godz. 10-16 w hali EXPO przy al. Politechniki 4.
/Agata Zielińska, Kamila Litman