Festiwal Zielone Smaki Łodzi. Sięgnąć po rośliny i zrezygnować z mięsa
Do niedzieli potrwa V Festiwal Zielone Smaki Łodzi, w którym bierze udział 21 restauracji i kawiarni.

Łodzianie, podobnie jak jurorzy, przez cztery dni będą mogli próbować popisowych wegańskich dań, a następnie oceniać je w internetowym plebiscycie. Festiwalowi będzie towarzyszyć szereg wydarzeń. – Mam warsztaty w studiu kulinarnym, wykłady dietetyczki Iwony Kibil o diecie wegańskiej i jej zdrowotnych aspektach i Dorotą Sumińską, która opowie “Co tracimy jedząc mięso”. Mamy spacer po Bałutach tropem dzikich roślin jadalnych w mieście, ponieważ właśnieBałuty obfitują w takie fajne dzikie zakątki – wyjaśnia Monika Stasiak, organizatorka festiwalu.
Jedno zespotkań – z Izabelą Borowską z portalu “Jemy w Łodzi” – będzie dotyczyło rynku restauracji wegańskich w naszym mieście. Jej zdaniem ten rok jest przełomowy, ponieważw Łodzi pojawiło się aż 8 kolejnych wegańskich miejsc. – Zaczynamy gonić Polskę, bo rzeczywiście, przyznajmy szczerze, byliśmy tutaj bardzo w ogonie, szczególnie za Warszawą, ale też za innymi miastami. W Łodzi nie jadło się wegańsko i na pewno FestiwalZielone Smaki Łodzi robi bardzo dużo dobrego, bo promuje tą kuchnię, i rzeczywiście wielu szefów kuchni eleganckich restauracji zmotywował do tego, żeby sięgnąć po rośliny, po kuchnię roślinną i zrezygnować, chociaż na czas festiwalu, z mięsa.