Bakterie coli w radomszczańskiej wodzie
Radomszczański sanepid ostrzega przed bakteriami typu coli, które wykryto podczas badania wody z urządzenia wodociągowego zaopatrującego miasto.
W komunikacie zamieszczonym na stronach radomszczańskiego sanepidu czytamy, że woda nadaje się do spożycia po przegotowaniu. Wymaga tego również woda, która będzie przeznaczona do mycia mycia zębów, owoców i warzyw oraz naczyń. Podobnie należy postępować w przypadku kąpieli noworodków i niemowlaków.
Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.
Bez przegotowania woda może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży oraz do prac porządkowych, czy spłukiwania toalet. Te zalecenia obowiązują do czasu wydania kolejnego komunikatu. Sanepid jednak uspokaja, że trwają prace nad przywróceniem normy.
Wartoprzeczytać
Bakterie coli w radomszczańskiej wodzie
Radomszczański sanepid ostrzega przed bakteriami typu coli, które wykryto podczas badania wody z urządzenia wodociągowego zaopatrującego miasto.
W komunikacie zamieszczonym na stronach radomszczańskiego sanepidu czytamy, że woda nadaje się do spożycia po przegotowaniu. Wymaga tego również woda, która będzie przeznaczona do mycia mycia zębów, owoców i warzyw oraz naczyń. Podobnie należy postępować w przypadku kąpieli noworodków i niemowlaków.
Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.
Bez przegotowania woda może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży oraz do prac porządkowych, czy spłukiwania toalet. Te zalecenia obowiązują do czasu wydania kolejnego komunikatu. Sanepid jednak uspokaja, że trwają prace nad przywróceniem normy.