Dzieła sztuki na talerzu. Fine Dining Week w Łodzi
Festiwal sztuki restauracyjnej ma być propozycją dla najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Wszystkie potrawy będą autorskimi dziełami mistrzów kuchni, stając się ucztą nie tylko dla żołądka, ale także dla oczu.
To będzie sztuka restauracyjna na najwyższym światowym poziomie, mówi organizator festiwalu Igor Jankowski. – To, co nasi szefowie kuchni zaprezentują jest przepiękne, nie można nazwać ich potraw inaczej niż dziełami sztuki. Pokażemy też, że restauracja to nie tylko jedzenie, ale też szczególny klimat, obsługa, dodatki.
Łódzka ofertarestauracyjna sukcesywnie się poszerza, dodaje Dagmara Śmigielska,dyrektor Wydziału Kultury Urzędu Miasta Łodzi. – Tworzona jest szczególna przestrzeń, gdzie można łączyć doznania. Można np. pójść do teatru, a następnie na wyjątkową kolację, albo najpierw na dobry obiad a później na koncert do filharmonii.
Formuła festiwalu jest podobna do istniejącego już w Łodzi wydarzenia – Festiwalu Restaurant Week, rezerwacja odbywa się przez internet, po wizycie goście oceniają restaurację, z ta różnicą że teraz na posiłek mamy więcej czasu, bo 2 godziny i aż 5 dań do skosztowania. Festiwalowi towarzyszy spektakl “Głodomór” w Domu Literatury, w lokalach gastronomicznych będzie można razem z menu poczytać poezję.
Festiwal potrwa od 31 sierpnia do 9 września. Obejmuje swoim zasięgiem sześć miast: Warszawę, Poznań, Wrocław, Kraków oraz debiutujące Trójmiasto i Łódź, która jako jedyna ma motto przewodnie – Dzieła sztuki na talerzu.