Czwartek, 7 czerwca
Wydarzenia, wystawy, projekcje, spotkania, premiery, koncerty. Oto kilka propozycji, w których warto wziąć udział w Łodzi i w regionie.
Premiera “Zimnej wojny” w kinie Helios z Radiem Łódź
Zapraszamy na specjalny filmowy program w czwartek, 7 czerwca o godz. 19. Porozmawiamy z autorem zdjęć Łukaszem Żalem i montażystą Jarosławem Kamińskim. Obaj pracowali z Pawlikowskim także przy oscarowej “Idzie”. Spotkamy się także z Joanną Kulig i Tomaszem Kotem – odtwórcami głównych ról. W łódzkim kinie Helios nie zabraknie też reżysera i ekipy związanej ze studiem Opus Film.
“Zimna wojna” to swoisty melodramat, który rozgrywa się na tle niełatwej historii Polski. Zula i Wiktor spotykają się w zespole Pieśni i Tańca “Mazurek”. Choć bardzo się kochają, to nie potrafią ze sobą być. Akcja filmu toczy się na terenach Polski, Jugosławii, Berlina i Paryża w latach 50. i 60. XX wieku. Blisko połowę zdjęć nakręcono w Łodzi. Trzy sceny powstały w Studiu Koncertowym im. Henryka Debicha w Radiu Łódź.
Światowa premiera filmu odbyła się 10 maja na 71. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Cannes. “Zimną wojnę” entuzjastycznie przyjęli jurorzy z australijską aktorką Cate Blanchett na czele, krytycy, dziennikarze i festiwalowa publiczność. Film pozostawał faworytem do głównej nagrody, czyli Złotej Palmy. Ostatecznie Paweł Pawlikowski wyjechał z Cannes z nagrodą dla najlepszego reżysera. Jest pierwszym polskim twórcą uhonorowanym w tej kategorii.
Do kin “Zimna wojna” trafi w piątek, 8 czerwca.

Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi
Tematem tegorocznej edycji będą kuchnie narodowe. W Łódzkich restauracjach i lokalach będzie można spróbować festiwalowych dań m.in. kuchni gruzińskiej, japońskiej oraz oczywiście polskiej.
Głównym wydarzeniem jest konkurs dla restauratorów na najlepsze danie festiwalowe. Każda z dopuszczonych do drugiego etapu restauracji przygotowuje: danie główne, a kawiarnie: deser i napój, bary i puby – koktajl alkoholowy, zgodne z tematem przewodnim.
Dania oceniane są przez anonimowe jury złożone z szefów kuchni oraz publiczność w głosowaniu SMS.Oprócz konkursu głównego, w ramach festiwalu będą odbywały się wydarzenia towarzyszące:warsztaty kulinarne,Szkoła Dobrego Smaku dla Dzieci z uczestniczkami Junior MasterChef,wieczory degustacyjne,spotkania z podróżnikami.

Dotknij Teatru Bis. Aby przywrócić tradycję rodzinnego chodzenia do teatru
W Łodzi trwa akcja Dotknij Teatru Bis, czyli prezentacja najlepszych łódzkich inicjatyw zrealizowanych z okazji obchodów tegorocznego Międzynarodowego Dnia Teatru.
W tym roku hasłem przewodnim akcji jest “Dzieciństwo”. – Przed artystami i realizatorami z Łodzi postawiliśmy zadanie promocji teatru, jako sztuki familijnej – wyjaśnia koordynatorka projektu Anna Ciszowska. – Chcemy w ten sposób przyczyniać się do wypracowania albo przywrócenia tradycji rodzinnego chodzenia do teatru. Stąd w programie większość wydarzeń skoncentrowanych na udziale rodzin.
Dotknij Teatru Bis potrwa do 10 czerwca. Szczegółowy program dostępny jest na stronie internetowej projektu.
WARSZTAT TECHNIK TEATRALNYCH: Najmniejszy teatr świata, cz.1
Teatr Szwalnia,ul. Andrzeja Struga 90, 90-252 Łódź, godz.10
