Wielka Sobota, czas oczekiwania i święcenia pokarmów w kościele, przed sklepem i na klatce schodowej [ZDJĘCIA]
Wielka Sobota to w Kościele katolickim dzień ciszy i oczekiwania na Zmartwychwstanie Chrystusa. Dziś nie odprawia się mszy, tradycyjnie to także dzień święcenia pokarmów, spożywanych w Niedzielę Wielkanocną.
Pokarmy przynoszone są zwykle w wiklinowych koszykach przyozdobionych koronkowymi serwetkami. W tradycyjnej święconce nie może zabraknąć chleba (na pamiątkę cudownego rozmnożenia chleba dokonanego przez Chrystusa na pustyni), jaj (symbolu nowego życia) oraz mięsa (na pamiątkę baranka paschalnego spożywanego przez Chrystusa podczas Ostatniej Wieczerzy).
Łodzianie w koszyczkach wielkanocnych święcą głównie tradycyjne potrawy. Niemal w każdym znajdziemy jajko i białą kiełbasę. Zgodnie z tradycją oprócz pokarmów w koszyczku wielkanocnym powinien znaleźć się również bukszpan, który symbolizuje radość i nadzieję na zmartwychwstanie.
Nazwa | Plik | Autor |
Co wkładamy do koszyczka? | audio (m4a) audio (oga) |
Aż do Wigilii Paschalnej wierni są zachęcani do zachowania postu. Mają powstrzymać się od spożywania mięsa.
W Wielką Sobotę w kościołach trwa modlitewna adoracja Jezusa złożonego w symbolicznym Grobie Pańskim. Przy grobie czuwają ministranci, harcerze lub strażacy.
Pokarmy można było poświęcić nie tylkow kościołach.Wierni z parafii świętego Piotr i Pawła w Łodzi po raz piąty poświęcili pokarmy przed pawilonem handlowym na osiedlu znajdującym się nieopodal Radia Łódź, mieszkańcy jednego z bloków przy ul. Wierzbowej w Łodzi pokarmy mogli poświęcić w sąsiedzkiej atmosferze – na klatce schodowej.
Proboszcz parafii świętej Anny w Łodzi ksiądz Piotr Turek zauważa większą liczbę wiernych odwiedzających kościoły właśnie w święta Wielkiej Nocy. – W naszej polskiej tradycji zostaliśmy tak ukształtowani i rzeczywiście te spowiedzi wielkanocne są naprawdę bardzo głębokie, ludzie pragną swojej odnowy i zjednoczenia, tego co głosi Chrystus, a więc wprowadzenia do zbawienia w miłości, miłosierdziu i w pokoju. To potrzeba i daj każdego serca.
Chrześcijański zwyczaj święcenia pokarmów narodził się w VIII wieku, choć w Polsce przyjął się dopiero w XIV wieku.
IAR