Łódzcy przedsiębiorcy uczyli się jak odpowiedzialnie sprzedawać i podawać alkohol
Szkolenie dla pracowników sklepów i lokali gastronomicznych było częścią ogólnopolskiej kampanii “Alkohol. Zawsze odpowiedzialnie”.

– Odpowiedzialna sprzedaż alkoholu, to sprzedaż zgodna z prawem, ale także poparta wiedzą na temat jego działania oraz troską o klienta. – Nikt prawnie nie może zakazaćwypiciadorosłej osobie dowolnej ilości alkoholu. Powinno się jednak wiedzieć, z czym jest to związane, np. jeżeli bierzesz jakieś leki, to czy możesz pić alkohol. Są to przypadki nieuregulowane przez prawo – wyjaśnia Robert Lemański, trener w ramach kampanii “Alkohol. Zawsze odpowiedzialnie”.
Uczestnicy szkolenia, przyszli z konkretnymi pytaniami i wątpliwościami – Jak zadecydować gdzie jest granica między trzeźwością, a byciem pijanym, kiedy klient pojawia się w sklepie,. Często jest to trudne do rozpoznania. Jak dotrzeć do pijanego klienta i z nim rozmawiać – pytali pracownicy sklepów i lokali.
Podobne spotkania odbyły się m.in. w Katowicach, Gdyni i Krynicy-Zdroju.
Posłuchaj:
Nazwa | Plik | Autor |
Odpowiedzialna sprzedaż alkoholu | audio (m4a) audio (oga) |