• O nas
  • Reklama
  • Prywatność
  • Kontakt
TELEFONY DO STUDIA: (42) 678 78 78 | 606 78 78 78
SŁUCHAJ NA ŻYWO
sobota, 28 czerwca 2025
  • Zaloguj
Radio Łódź
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • ABC Atom
    • ABC Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Mocne nocne
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podnoszenie Ciężarów
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Woda nie tylko święcona
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności
Brak wyników
View All Result
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • ABC Atom
    • ABC Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Mocne nocne
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podnoszenie Ciężarów
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Woda nie tylko święcona
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności
Brak wyników
View All Result
Radio Łódź
LIVE
Brak wyników
View All Result
  • Radio Łódź
    Radio Łódź
    Zobacz wszystkie artykuły
  • 19 stycznia 2018 02.21

Sloppy Joe, dziki burger i chilli con carne Jakuba Wolskiego I Pogotowie kulinarne

Piotrkowianin Jakub Wolski uczestnik 6 edycji Hell's Kitchen tym razem w Studiu kulinarnym "Baccaro" przygotował burgery i chilli con carne. Od dwóch lat prowadzi własne bistro w Piotrkowie Trybunalskim, gdzie codziennie rano wypieka chleb na zakwasie według przepisu jego mamy. Wcześniej przez 10 lat pracował w gastronomii, prowadząc m.in. hotel, restauracje i firmy cateringowe.
Udostępnij na FacebookuTwittnij

Sloppy Joe, dziki burger i chilli con carne Jakuba Wolskiego I Pogotowie kulinarne

Piotrkowianin Jakub Wolski uczestnik 6 edycji Hell’s Kitchen tym razem w Studiu kulinarnym “Baccaro” przygotował burgery i chilli con carne. Od dwóch lat prowadzi własne bistro w Piotrkowie Trybunalskim, gdzie codziennie rano wypieka chleb na zakwasie według przepisu jego mamy. Wcześniej przez 10 lat pracował w gastronomii, prowadząc m.in. hotel, restauracje i firmy cateringowe.

41551 d0ef0cb148b75aa7b2d8afef7c8c5636
41551 aa2ee213e249fb452fd027e96d198971
NazwaPlikAutor
Dzikie burgery, sloppy joe i chilli con carneaudio (m4a)
audio (oga)

CHILLI CON CARNE (przepis na 4 porcje) podany z podpłomykami

SKŁADNIKI: Podpłomyk mąka żytnia typ 720 (chlebowa) 200 g + 50 g do podsypania sól 1 nie cała łyżeczka olej z pestek winogron lub masło 1 łyżka letnia woda 80-100 ml Mąkę żytnią wsypujemy do misy, dodajemy sól i olej. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką do połączenia składników (może się nieco lepić). Ciasto przekładamy na blat, oprószamy mąką i formujemy kulę. Dzielimy na 4-8 porcji (w zależności jak duże chcemy mieć podpłomyki), każdą z nich podsypujemy mąką, aby się nie lepiło i wałkujemy na okrągły placek. Strzepujemy z uformowanych podpłomyków mąkę. Rozgrzaną patelnię skrapiamy olejem lub masłem klarowanym. Wrzucamy podpłomyka i smażymy po ok. 2 z jednej strony i 2 minuty z drugiej strony.

CHILLI CON CARNE 1 łyżka oleju z pestek winogron 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka chili w płatkach 1 łyżeczka kuminu 500 g mielonej wołowiny 2 czerwone papryki, 2 zielone papryki, 2 ostre papryki (opcjonalnie jeśli lubicie pikantne dania) 1 łyżeczka cukru 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 2 świeże pomidory 100 ml wrzącej wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na dużej patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek, chilli, kmin rzymski i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę mieszając zrumieniać z każdej strony. Dodać pomidory bez skóry pokrojone w kostkę. Wymieszać , doprawić cukrem , pieprzem, solą. Przykryć i dusić ok. 20 minut na umiarkowanym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i gotować pod przykryciem kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę podlewając stopniowo wrzącą wodą tak aby powstało nieco gęstego sosu. Podawać z posiekaną kolendrą i podpłomykami żytnimi. Można dodać na wierzch lub osobno w małym naczyniu łyżkę kwaśnej , gęstej śmietany

41551 894d049be1e9f106a8943d2e640a7d6941551 42254fe994a29fc162c57c6f67dc3f4641551 3ef472f21a4af1ac113f427098701ff541551 f7fd4bba40925fc3a574cc97a43899fa

DZIKI BURGER z konfiturą z czerwonej cebuli z wanilią i anyżem, oraz majonezem jałowcowym

SKŁADNIKI: Bułka: 500 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka 50 g świeżych drożdży 700 g mąki pszennej, np. tortowej 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 6 żółtek (w temperaturze pokojowej) 200 g masła, bardzo miękkiego Dodatkowo: -żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania -sezam do posypania bułeczek Burger kark z dzika 1,2 kg wędzony łój wołowy 0,3 kg sól himalajska , grubo mielony pieprz 50 ml sos worcestershire Dodatki masło 1 kostka 200 g bułki brioche 30 szt. mix sałat 2 kg pomidor 6 szt. (duży) pikle (lub ogórki konserwowe) 2 kg Konfitura z czerwonej cebuli czerwona cebula 2 kg wiśnie mrożone 1 kg ocet winny 200 ml cukier demerara 1-1,5 kg olej z pestek winogron 50 ml laska wanilii 1 szt. gwiazdki anyżu 30 g owoce jałowca 10 g liście laurowe 10 g ziele angielskie 10 g pieprz czarny ziarnisty 10 g Majonez jałowcowy 6 żółtek 1 cytryna 1,5 l oleju z pestek winogron 5 łyżek musztarda słoneczna sól, pieprz owoce jałowca 20 g (drobno mielone)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do miski dodajemy pokruszone drożdże, połowę mleka, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut do spienienia drożdży. W między czasie mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy resztę cukru, sól. Wlewamy rozczyn z drożdży, dodajemy żółtka oraz resztę mleka. Wyrobić mieszadłem miksera przez 5 minut następnie dodać miękkie masło cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 15 minut, ręcznie lub mikserem. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie szybko zagnieść ciasto, wyłożyć na stolnicę (ciasto można też schować do lodówki i przechować je tam przez około 24 godziny). Ciasto podzielić na 10 części i uformować kulki. Ułożyć je na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (jeśli ciasto chłodziło się w lodówce można dodać jeszcze 1/2 godziny).Po wyrośnięciu wierzch bułeczek delikatnie posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy przez około 22 minuty do czasu aż lekko się zrumienią. Najpierw upiec bułeczki z jednej później z drugiej blaszki. Ostudzić. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka , zeszklić na oleju z pestek winogron. Dodać przyprawy zawinięte w gazę , wiśnie , laskę wanilii (rozciąć na pół i wydrążyć pestki) dusić 15-20 minut z cebulą. Wlać ocet winny i wsypać cukier , całość gotować 30 minut. Odstawić do ostygnięcia. Żółtka wbić do wysokiego naczynia, dodać sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz i zmiażdżone owoce jałowca. Rozpocząć miksowanie dolewając bardzo wolno olej do uzyskania wymaganej konsystencji. Im więcej oleju tym bardziej gęsty będzie majonez. Mięso oczyścić z błon i powięzi. Pokroić na równe kawałki podobnie jak łój wołowy. Zmielić razem na grubym sitku. Wymasować dokładnie , tak aby łój połączył się równomiernie z mięsem. Burgery grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Bułkę rozciąć na pół i tostować maśle do złotego koloru. Burgera złożyć układając na spód bułki majonez jałowcowy, sałatę, pomidora, pikle, mięso, konfiturę z cebuli ponownie majonez jałowcowy, wierzch bułki.

41551 29ad8e79697fde37632940859469c6d941551 ed138b097b749e4b794e8b8e3310aa5e41551 c0616a99b87a20a23cf62aa507690ca441551 c28d3e41ba3773e489064754d27e408f

SLOPPY JOE (przepis na 4 porcje)

SKŁADNIKI: 1 łyżka oleju z pestek winogron 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki chili w płatkach 1 łyżeczka imbiru 500 g mielonej wołowiny 100 g sera cheddar 2 czerwone papryki, 2 zielone papryki 50 g marynowanej papryki jalapeno 1 łyżeczka cukru posiekane w bardzo drobną kostkę pikle 1 łyżka musztardy słonecznej 1 łyżka ketchupu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do dużego ZIMNEGO rondla włożyć mięso i zacząć je prużyć. UWAGA bardzo ważne aby zaczynać od zimnego rondla i nie mieszać na początku, po to aby mięso ładnie się zgranulowało. Z mięsa wytopi się tłuszcz na którym zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek, chilli, imbir i mieszając smażyć przez 1 minutę. Wymieszać , doprawić cukrem , pieprzem, solą. Przykryć i dusić ok. 20 minut na umiarkowanym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i gotować pod przykryciem kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę i pokruszyć ser cheddar do środka. Mieszając rozpuścić ser , tak aby pięknie połączył wszystkie składniki. Podawać z posiekaną kolendrą i papryką jalapeno , składając dokładnie tak jak burgera. Czyli spód b=maślanej bułki brioche, sos Mary Rose, sałaty, pikle, pomidor, cebula, ugotowane mięso, papryka jalapeno, wierzch bułki.

SOS MARY ROSE:

SKŁADNIKI: Majonez (przepis na 10 osób) 3 żółtka 0,5 cytryny 0,7 l oleju z pestek winogron 2 łyżki musztardy słonecznej sól, pieprz 1 łyżeczka miodu opcjonalnie pozostałe składniki sosu 200 g dobrej jakości ketchupu cukier biały kryształ około 4 płaskich łyżeczek 1 ząbek czosnku sól szczypta 1 łyżeczka tabasco 0,5 cytryny (sok i starta skórka) 50 ml brandy Majonez przygotować podobnie jak w przepisie na majonez jałowcowy (bez jałowca). Dodać resztę składników do majonezu i dokładnie wymieszać.

WĘDZONY OSTRY MAJONEZ:

SKŁADNIKI: Majonez (przepis na 10 osób) 3 żółtka 0,5 cytryny 0,7 l oleju z pestek winogron 2 łyżki musztardy słonecznej sól, pieprz 1 łyżeczka miodu opcjonalnie 2 łyżki Tabasco chipotle Majonez przygotować podobnie jak w przepisie na majonez jałowcowy (bez jałowca). Dodać resztę składników do majonezu i dokładnie wymieszać. Do gotowego majonezu dodać Tabasco chipotle i wymieszać łyżką. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut tak aby majonez nabrał wędzonego smaku chipotle.

41551 6f12e493c7c52177dda4de7f7df5497841551 6c6da5dfd59fae48591d2907d53e6dbe41551 2ef0f5432a8cbaa8196e045c335e3643

Wartoprzeczytać

Zgierska Malinka świętuje 60-lecie

Zgierska Malinka świętuje jubileusz 60-lecia [HARMONOGRAM]

28 czerwca 2025
Fabian Piasecki w ŁKS Łódź

ŁKS Łódź z szóstym letnim transferem. Kolejnym z ekstraklasy

28 czerwca 2025
Muzeum Dzieci Polskich - ofiar totalitaryzmu w Łodzi ma nową dyrektor - dr Sylwię Wielichowską

Dr Sylwia Wielichowska nową dyrektorką Muzeum Dzieci Polskich – ofiar totalitaryzmu w Łodzi

27 czerwca 2025
Śmiertelny wypadek w powiecie sieradzkim. Mężczyzna wjechał w drzewo, KP PSP w Sieradzu

Śmiertelny wypadek w powiecie sieradzkim. Mężczyzna wjechał w drzewo [ZDJĘCIA]

27 czerwca 2025
Poprzedni artykuł

Piątek, 19 stycznia

Następny artykuł

Orkan Friederike w Polsce. Pogoda oszczędziła Łódź i region

Następny artykuł

Orkan Friederike w Polsce. Pogoda oszczędziła Łódź i region

Marcin Szmaja | Radio Łódź

Radio Łódź

  • Zasięg i częstotliwości
  • Historia Radia Łódź
  • Kalendarium Radia Łódź
  • Polityka prywatności
  • BIP
  • Rada programowa
  • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
  • Kontakt

Do pobrania

  • Księga Znaku Radio Łódź
  • LOGO Radio Łódź [PDF]
  • Księga Znaku Radio Łódź Nad Wartą
  • LOGO Radio Łódź Nad Wartą [PDF]

Warto przeczytać

Zgierska Malinka świętuje 60-lecie

Zgierska Malinka świętuje jubileusz 60-lecia [HARMONOGRAM]

28 czerwca 2025
Fabian Piasecki w ŁKS Łódź

ŁKS Łódź z szóstym letnim transferem. Kolejnym z ekstraklasy

28 czerwca 2025

BIP

  • BIP Radio Łódź
  • Informacje ogólne o spółce
  • Struktura Radia Łódź
  • Władze spółki
  • Akcjonariusze
  • Organy opiniodawczo – doradcze
  • Udostępnianie informacji
  • Dokumenty
  • Środki publiczne
  • Ogłoszenia publiczne
  • Instrukcja obsługi BIP

© 2012-2024 Radio Łódź

Witaz ponownie!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
Sign In with Linked In
OR

Zaloguj się poniżej do swojego konta

Zapomniane hasło?

Przypomnij hasło

Please enter your username or email address to reset your password.

Zaloguj

Dodaj nową listę

Brak wyników
View All Result
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • ABC Atom
    • ABC Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Mocne nocne
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podnoszenie Ciężarów
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Woda nie tylko święcona
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności

© 2012-2024 Radio Łódź

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Odwiedź naszą Politykę prywatności.
Przejdź do treści
Otwóz pasek narzędzi Dostępność

Dostępność

  • Zwiększ tekstZwiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Czarno-białeCzarno-białe
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Lekkie tłoLekkie tło
  • Podkreślone odsyłaczePodkreślone odsyłacze
  • Czytelny tekstCzytelny tekst
  • Reset Reset
spinner
spinner
ładuj więcej