Rolada ze schabu i kaczka w sosie piernikowym Klaudii Budny | Pogotowie kulinarne
Klaudia Budny finalistka MasterChefa podczas warsztatów kulinarnych w pracownii Tytka w Łodzi zaproponowała kilka dań, ktore mogą znaleźć się na świątecznym stole!!! Warto podejrzeć!!!
ROLADA SCHABOWA
1kg schabu
200g pieczarek
50g suszonych grzybów
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
400g boczku surowego w plastrach
150ml czerwone wino wytrawne
Tymianek świeży
1 łyżka masła
Sól
Pieprz
cynamon kora
anyż
kardamon
Schab nacinamy wzdłuż okręcając go dookoła, by powstał płat o grubości ok. 1,5cm.
Cebulkę, czosnek i grzyby drobno posiekamy i smażymy na odrobinie oleju zaczynając od cebulki z czosnkiem, a potem dodając grzyby. Mięso doprawić solą i pieprzem i świeżym tymiankiem i wyłożyć farsz grzybowy po całości, następnie ciasno zrolować. I odstawić najlepiej na parę godzin.
Na desce ułożyć w kratkę plastry boczku i zawinąć w nie roladę. Włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć naokoło suszonymi owocami, włożyć cynamon, gwiazdkę anyżu i dwie pestki kardamonu oraz wlać 100ml wody. Piec 45-60 minut w 190 stopniach. Po 30 minutach dolewamy wino i pieczemy dalej.
Po pieczeniu zlewamy sos z owocami na patelnie, odparowujemy, żeby trochę zgęstniał, doprawiamy i dodajemy 1 łyżkę masła.
Nazwa | Plik | Autor |
Rolada schabowa z grzybami | audio (m4a) audio (oga) | |
Kaczka w sosie piernikowym | audio (m4a) audio (oga) |
Sos:
100g suszonych pierników
1 łyżka miodu
1 cebula
1 ząbek czosnku
150ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka masła
Przesmażamy posiekaną cebulkę i czosnek na odrobinie oleju, a następnie dodajemy miód. Dorzucamy posiekane pierniki, przesmażamy, a następnie zalewamy czerwonym winem. Powoli redukujemy na wolnym ogniu do połowy objętości, na koniec przecedzamy, doprawiamy solą, pieprzem i masłem.