Zwycięski Ramen Pawła Niewiadomskiego szefa kuchnii w Sushi Zielony Chrzan I Pogotowie kulinarne
Zakończyła się tegoroczna edycja Ramen Festivalu. Najlepszy ramen tradycyjny, zdaniem jury, przygotował Paweł Niewiadomski z Sushi Zielony Chrzan laureat zeszłorocznej edycji festiwalu. Podczas nagrania Paweł nie wiedział jeszcze o zwycięstwie, a należało się bezwarunkwo. A oto zwycięski ramen.

Dwa najważniejsze elementy w ramenie to sprężysty makaron pszenny alkaliczny i bulion. Zwycięski ramen został ugotowany na drobiowych korpusach, skrzydełkach i łapkach. Potrzebujemy jeszcze trzy rodzaje pasty miso – jasną, czerwoną i słodką oraz kombu zawierające glutaminian sodu, sos sojowy i rybny oraz chilli. No i jeszcze dodatki – jajko gotowane na pół miękko marynowane w sosie sojowym, pulled pork czyli rwana wieprzowina wolno gotowana albo pieczona, marynowana m.in w sosach sojowym i śliwkowym chińskim, boczniak marynowany, kukurydza, szczypiorek, pędy bambusa, chińska kapusta i palony czosnek.
Uwaga!!! Trzeba wszystko ładnie i estetycznie ułożyć na talerzu i zalać bulionem. I jeszcze jedno!!!Ramen musi być podawany gorący!
Nazwa | Plik | Autor |
Pogotowie kulinarne 26 listopada 2017 Ramen. | audio (m4a) audio (oga) |