Czytajmy etykiety, kupujmy produkty o wysokich wartościach odżywczych. Nawyków zdrowego żywienia trzeba uczyć od małego
Zdrowemu odżywianiu poświęcono konferencję zorganizowanę przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną.
Posłuchaj:
Nazwa | Plik | Autor |
Dieta bez diety | audio (m4a) audio (oga) |
Do udziału w konferencji zaproszeni zostali specjaliści, którzy na co dzień pracują z dziećmi i z młodzieżą. To nauczyciele, pedagodzy a także pielęgniarki i lekarze. – Zależy nam na tym by podejmowali temat zdrowego żywienia podczas takich spotkań – mówirzecznik WSSE Zbigniew Solarz.
– Żywność bogata w dodatki zazwyczaj jest mocno przetworzona, reprezentuje małą wartość odżywczą. Jeżeli mamy napój, który zawiera barwniki, konserwant, substancje słodzące, to jest to po prostu woda z dodatkami. Lepiej podać dziecku naturalny sok, który ich nie zawiera. Pomocne może być więc czytanie etykiet na produktach -mówi Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.
Część wykładów poświęcono również zaburzeniom odżywiania, które coraz częściej lekarze specjaliści diagnozują u dzieci i młodzieży.